eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bagdy Emőke: a szülők felelősségvállalása akár vissza is üthet

A karácsony jó lehetőség a családtagok közötti összhang kialakítására, de még szerencsésebb, ha az eleve megvan, és az ünnep csak megkoronázza a szeretetkapcsolatokat - fejtette ki Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bagdy Emőke hangsúlyozta, hogy a harmóniához egymás elfogadása jelenti a kulcsot.

„Az összhangot nagyon jó, ha kialakítjuk az életünk során, ennek mintegy koronája az ünnep, amikor szeretetben együtt lehetünk. Nem lehet szeretetet, békét, együttműködést parancsolni, ezt csak úgy lehet kialakítani, hogy ha úgy szokunk össze egymással, hogy elfogadjuk egymást.”

A klinikai szakpszichológus úgy látja, hogy a szülők jellemzően túlhajtják magukat, és sokszor nem jut elegendő idő a gyermekre.

„Izmosodott a felelősségvállalás a szülőkben, annyi mindent akarnak, hogy a gyerek vigye valamire, legyen belőle valaki. Fontos, hogy sok helyre járjon, képződjön. Ebben azonban a gyerek megterhelődik és a szeretetkapcsolat, az együttlevés, a beszélgetés, amikor a gyerek spontán vallhat arról, mit érez, mi bántja, mire gondol, mit tervez, valahogy kimarad.”

Megjegyezte, hogy a nagyszülők egy ilyen helyzetben sokat tehetnek az unokáért, ha elengedő időt fordítanak rá. Bagdy Emőke sajnálatosnak tartja, hogy az emberi kapcsolatokban az érintések gyakorta elsorvadnak, és sok helyen divatossá vált a szeretetet nem kifejezni.

A tanács sosem jó

Sokan várják a biztosan beváló tanácsokat, a tuti tippeket, ilyeneket azonban nem érdemes mástól kérni - fejtette ki Bagdy Emőke.

„Az első, amit egy jövendő segítő foglalkozású szakember megtanul, hogy ne adjon tanácsot. Emberi dolgokban a tanácsadás nagyon rossz, mert ha beválik a tanács, titkon haragszik az illető, mert okosabb vagyok, mint ő, ha nem válik be, többet nem fordul hozzám bizalommal.”

A klinikai szakpszichológus úgy lehet inkább segíteni, ha közösen feltárjuk a másik lehetőségeit.

„Ha megkérdezi, mit tegyen egy-egy helyzetben, nem tudom megmondani, de együtt jutunk valamire, mert az erő, a lehetőség magában van, csak én nem ismerem eléggé magát. De nézzük meg, volt-e hasonló helyzetben, azt hogy oldotta meg. Szabályosan egy megismerési folyamat, feltárás kezdődik. A múltjából hozott pozitív ügyességek, megoldásmódok összeadódnak. Ráadásul a szorongás butító, debilizáló hatású, beszűkíti a tudatot, a szorongásközpont túl közel van a memóriaközponthoz, ezért van a »se kép, se hang«, semmi nem jut eszembe. Bizalmi kapcsolatban a szorongás feloldódik, ha jól tudom sugározni: nem én fogom megmondani, mit csináljon, de együtt meg fogjuk tudni oldani.”

Bagdy Emőke kitért arra is, hogy számos hatékony technikával csökkenthető a stressz, ezek közül egy, hogy a hirtelen negatív élményeket érdemes átértelmezni, átkeretezni, hogy a feszült állapot ne húzódjon el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×