INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

inforádió

aréna

bagdy emőke

Bagdy Emőke: a szülők felelősségvállalása akár vissza is üthet

Infostart / InfoRádió

A karácsony jó lehetőség a családtagok közötti összhang kialakítására, de még szerencsésebb, ha az eleve megvan, és az ünnep csak megkoronázza a szeretetkapcsolatokat - fejtette ki Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bagdy Emőke hangsúlyozta, hogy a harmóniához egymás elfogadása jelenti a kulcsot.

„Az összhangot nagyon jó, ha kialakítjuk az életünk során, ennek mintegy koronája az ünnep, amikor szeretetben együtt lehetünk. Nem lehet szeretetet, békét, együttműködést parancsolni, ezt csak úgy lehet kialakítani, hogy ha úgy szokunk össze egymással, hogy elfogadjuk egymást.”

A klinikai szakpszichológus úgy látja, hogy a szülők jellemzően túlhajtják magukat, és sokszor nem jut elegendő idő a gyermekre.

„Izmosodott a felelősségvállalás a szülőkben, annyi mindent akarnak, hogy a gyerek vigye valamire, legyen belőle valaki. Fontos, hogy sok helyre járjon, képződjön. Ebben azonban a gyerek megterhelődik és a szeretetkapcsolat, az együttlevés, a beszélgetés, amikor a gyerek spontán vallhat arról, mit érez, mi bántja, mire gondol, mit tervez, valahogy kimarad.”

Megjegyezte, hogy a nagyszülők egy ilyen helyzetben sokat tehetnek az unokáért, ha elengedő időt fordítanak rá. Bagdy Emőke sajnálatosnak tartja, hogy az emberi kapcsolatokban az érintések gyakorta elsorvadnak, és sok helyen divatossá vált a szeretetet nem kifejezni.

A tanács sosem jó

Sokan várják a biztosan beváló tanácsokat, a tuti tippeket, ilyeneket azonban nem érdemes mástól kérni - fejtette ki Bagdy Emőke.

„Az első, amit egy jövendő segítő foglalkozású szakember megtanul, hogy ne adjon tanácsot. Emberi dolgokban a tanácsadás nagyon rossz, mert ha beválik a tanács, titkon haragszik az illető, mert okosabb vagyok, mint ő, ha nem válik be, többet nem fordul hozzám bizalommal.”

A klinikai szakpszichológus úgy lehet inkább segíteni, ha közösen feltárjuk a másik lehetőségeit.

„Ha megkérdezi, mit tegyen egy-egy helyzetben, nem tudom megmondani, de együtt jutunk valamire, mert az erő, a lehetőség magában van, csak én nem ismerem eléggé magát. De nézzük meg, volt-e hasonló helyzetben, azt hogy oldotta meg. Szabályosan egy megismerési folyamat, feltárás kezdődik. A múltjából hozott pozitív ügyességek, megoldásmódok összeadódnak. Ráadásul a szorongás butító, debilizáló hatású, beszűkíti a tudatot, a szorongásközpont túl közel van a memóriaközponthoz, ezért van a »se kép, se hang«, semmi nem jut eszembe. Bizalmi kapcsolatban a szorongás feloldódik, ha jól tudom sugározni: nem én fogom megmondani, mit csináljon, de együtt meg fogjuk tudni oldani.”

Bagdy Emőke kitért arra is, hogy számos hatékony technikával csökkenthető a stressz, ezek közül egy, hogy a hirtelen negatív élményeket érdemes átértelmezni, átkeretezni, hogy a feszült állapot ne húzódjon el.

Kapcsolódó hang

Szeretetkapcsolatokról
 
Tanácsadásról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018