eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk
Megsorozta az ÁSZ az ellenzéki pártokat

Megsorozta az ÁSZ az ellenzéki pártokat

Négy ellenzéki pártot, az Együttet, az LMP-t, a Párbeszédet és a Demokratikus Koalíciót is megbüntetett az Állami Számvevőszék. Az Együtt jogi lépést fontolgat - közölte az InfoRádióval Juhász Péter pártelnök.

Az Állami Számvevőszék közleménye szerint a jelenleg ellenőrzés alatt lévő pártok a törvényi előírás szerint 15 napon belül észrevételt tehetnek, a szervezet ezek értékelése után hozza nyilvánosságra a jelentéseket. Az ÁSZ közleményében hangsúlyozza azt is, hogy az ellenőrzésekkor mindenben a vonatkozó és hatályos törvények előírásai, és a minden pártra egységesen érvényes eljárási szabályok szerint, mint jogalkalmazó jár el.

Juhász Péter, az Együtt elnöke az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy

irodabérlés miatt szankcionálja most a négy ellenzéki pártot a számvevőszék,

miközben ezeket a számlákat már korábban ellenőrizték és rendben találták. A politikus szerint a kormány érdekei miatt lehetetlenítik el az ellenzéki pártokat.  

Juhász Péter közölte azt is, hogy

az ő büntetésük összesen 19 millió forint, ez az összeg csaknem kéthavi költségvetése a pártnak.

Ha ezt ki kell fizetniük, akkor januárban nem tudnak működni, sem az irodabérletet, sem az alkalmazottak bérét nem tudják kifizetni.

Az Együtt elnöke elmondta azt is, hogy nincs lehetőség fellebbezésre. Most jogászok vizsgálják, hogy mit tehetnek. A párt a nemzetközi közvéleményhez és diplomáciai testületekhez fordul az esettel összefüggésben. 

A Jobbikkal kezdődött

Az Állami Számvevőszék korábban a Jobbikot is megbüntette, mert indoklása szerint több mint 330 millió forint tiltott támogatást fogadott el az év első felében. A párt teljes büntetése 660 millió forint. 

Vona Gábor pártelnök akkor bejelentette, hogy pártja gyűjtést indított, hogy fedezni tudja a kampányköltségeit.

A Jobbik mellett, az ÁSZ lépése ellen néhány baloldali párt és politikus is kiállt.

Az MSZP azt írta a közleményében, hogy a Fidesz az ügyészség után a számvevőszéket is kampányüzemmódba kapcsolta.

A Jobbik nemrég tüntetést szervezett a fővárosban az ÁSZ büntetése miatt.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke elképesztőnek nevezte az Állami Számvevőszék eljárását, amelyben összesen 16 millió forintos bírságot helyezett kilátásba az ellenzéki párt számára. Hozzátette:

a bírság ugyan még nem lehetetlenítené el a pártot, mégis komoly összeg számukra,

az eljárás pedig szerinte csak arra jó, hogy egyes médiumok hatalmas visszaélésekről számolhassanak be velük kapcsolatban.

A Párbeszéd közleményében azt írta, hogy a választási kampány előtt az ÁSZ megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat.

Az Állami Számvevőszék elnökével az ügyben az Origo is interjút készített, abban Domokos László azt mondta: a szervezet nem mérlegelhet politikai szempontokat, a feladata a törvények betartatása, és a politikától függetlenül végzi a feladatait. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×