eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szándékosan hajtott a gyalogosok közé a melbourne-i gázoló

Szándékosan hajtott a gyalogosok közé a melbourne-i gázoló

Szándékosan hajtott a tömegbe egy gázoló csütörtökön Melbourne-ben a csúcsforgalom idején, indoka egyelőre nem ismert - közölte Russel Barrett, az ausztráliai Victoria szövetségi állam rendőrségének parancsnoka.

A gázolón kívül egy másik férfit is őrizetbe vett a rendőrség.

Csütörtökön helyi idő szerint kora este Melbourne központjában egy átkelőnél egy fehér Suzuki városi terepjáró (SUV) a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva, mintegy óránkénti 100 kilométeres sebességgel a gyalogosok közé hajtott. A legfrissebb értesülések szerint az incidensben tizenhárman sérültek meg, többen súlyosan.

A történtek idején nagy volt a gyalogosforgalom, az emberek utolsó karácsonyi bevásárlásaikat intézték. A sérültek között gyerekek is vannak, az iskolában szünidő van.

Szemtanúk szerint a gépkocsi semmi jelét nem mutatta, hogy meg akarna állni. Egy szemtanú szerint a jármű feltehetően óránként 80-100 kilométeres sebességgel haladt.

A helyi médiában felvételeket lehetett látni, amelyeken egy hosszú ujjú öltözéket viselő férfit kirángattak egy kocsiból, egy másik, szakállas férfi pedig megbilincselve a járdán ült.

Egyre jobban aggódnak, nem ez az első eset

Januárban Ausztrália második legnagyobb városában, alig pár száz méterre ettől a helytől, a Flinders Streeten szintén egy autós hajtott a tömegbe, hat ember halálát okozva, és harminc embert megsebesítve. A sofőr, Dimitrious Gargasoulas ellen hat rendbeli emberölés miatt indult eljárás.

A januári támadás, bár nem volt terrorcselekmény, sokkolta az ausztrálokat. Canberra egyre jobban aggódik az esetleges terrortámadások miatt, a hatóságok 13 merényletkísérletet hiúsítottak meg az elmúlt években.

A kormány jelentést rendelt meg a nizzai merénylet után, amelyben 86-an haltak meg 2016. július 14-én. Idén augusztusban a hatóságok kézikönyvet adtak ki arról, hogy hogyan lehet védekezni a gázolásos merényletekkel szemben. Az ajánlott intézkedések között szerepel úttorlaszok elhelyezése, kamerák telepítése, faültetés és szoborállítás, valamint gyors reagálásra kiképzett dolgozók jelenléte.

Melbourne-ben 140 betonoszlopot állítottak fel a városközpontban, hogy megállítsák a gázoló merénylőket.

Ausztráliában 2015 óta "magas" nemzetbiztonsági kockázati szint van érvényben, arra hivatkozva, hogy feltehetően ausztrálok is radikalizálódtak Iránban és Szíriában.

A nizzai terrortámadás után gázolásos merénylet történt 2016 decemberében Berlinben (12 halott), nemrégiben New Yorkban (8 halott), valamint 2017-ben London, Stockholm és Barcelona utcáin is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×