eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla
Végül a MET-hez került a fél magyar gázvezeték-hálózat

Végül a MET-hez került a fél magyar gázvezeték-hálózat

A MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. felvásárolta a magyar gázvezetékhálózat csaknem felét – értestült az Index.

Úgy tudják, olasz ENI eladta a Tigáz Zrt.-t, ami leányvállalatán keresztül a magyar gázvezetékhálózat 48 százalékát birtokolja, összesen nagyjából 33 ezer kilométernyit.

A vevő a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt., amelynek tulajdonosai között – ahogy az Index írja - Garancsi István illetve Nagy György Wallis-alapító milliárdos is szerepel.

A svájci központú MET nemzetközi cég és 2014 óta aktívabb a magyar piacon. A mostani vételi árat nem árulták el a felek, az ügylet véglegesen jövő év második negyedévére zárulhat le.

Az Index ugyanakkor egy 2015-ös miniszterelnökségi vitaanyagra hivatkozva emlékeztetett arra, hogy az államnak is terjeszkedési tervei voltak az energiaszektorban: a szolgáltatók megvétele után 560 milliárd forint körüli hitelből 2017-ig megvásárolták volna az infrastruktúrát birtokló, külföldi kézben lévő energiai-, és hálózati cégeket, állami kézbe vonva ezzel például az Elmű-Émász DSO-t, és az EDF-Démászt is. A 2015-ös anyagban a Tigáz átvételét középtávra tervezték.

A Tigázt és így a körülbelül 33 ezer kilométernyi gázvezeték-hálózatot most felvásárló MET vezérigazgatója, Lakatos Benjámin az Indexnek annyit mondott el, hogy a vásárlás logikus lépés volt számukra, amely illeszkedik növekedési stratégiájukba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×