eur:
396.42
usd:
369.63
bux:
70507.84
2024. június 25. kedd Vilmos

Csak tíz rendőr végezheti ezt a különleges feladatot

Civil ruhában, fegyver nélkül, szigorú szabályok betartásával történik a kitoloncolás külföldi állampolgárok esetében. Összesen tíz rendőr végzi ezt a feladatot, akik nagyon speciális képzésben részesültek.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság munkatársai a bíróságok által elrendelt személyeket toloncolhatnak ki légi úton. A kitoloncolt személyek általában gyilkosságban elítélt személyek, akiket civil ruhás rendőrök kísérnek el a repülő út alatt – mondta Bregovic Zsuzsanna, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság idegenrendészeti osztályának vezetője az InfoRádiónak. Azt is hozzátette, hogy a kitoloncolásnak két fajtáját lehet megkülönböztetni:

  • amit a menetrend szerinti járattal folytatnak le, illetve
  • amit a Frontex által vagyis az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel közösen szerveznek meg.

Az osztály vezető azt is elárulta, hogy a kitoloncolt személy a kísérő rendőrökkel először száll fel és  utolsóként száll le a gépről. Egy ilyen folyamatban két tiszt és egy tiszthelyettes vesz részt,  az országban pedig összesen tíz rendőr végzi el ezt a feladatot. A legfiatalabb tisztnek 17 évnyi munkatapasztalata van, továbbá mindegyik rendőr speciális képzésben vett részt.

A rendőr fegyvert nem tarthat magánál,, csak önvédelemre korlátozódhat a tevékenysége. Gázspray-t a légi közlekedési szabályok miatt nem vihet fel a fedélzetre, ugyanez vonatkozik a gumibotra. Csak a bilincs marad, illetve a testi kényszer
– magyarázza Bregovic Zsuzsanna, és hozzáteszi, hogy rendőreik ezért is igényelnek különleges kiképzéseket.

További részleteket a Paragrafus című műsorban hallhatnak csütörtökön este.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül
"Kötelesség"

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×