eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Brutális veszély fenyegeti a magyar háztartásokat

Ahogy egyre több otthon a wifire kapcsolódó eszköz, úgy nő a biztonsági kockázat. Egyelőre nem napi szinten fordul elő, hogy egy magyar háztartás pórul jár emiatt, de akinél beüt egy támadás, annak nagyon rosszul is tud esni, ha eltűnnek a fájljai vagy kikerül a netre egy, a gép kamerája által titokban rögzített videó. Íme néhány jó tanács az okosodó otthonok védelméhez.

A rendszer talán legfontosabb eleme a router. Abból a szempontból mindenképp lényeges, hogy a kibervilágban a router az otthona bejárati ajtaja: beteheti a lakás dolgait zárható dobozokba, de legjobb mégiscsak, ha már a bejárati ajtónál megállítja a betolakodót - írja a hvg.hu.

A routert annak saját konfigurálós oldalán tudja állítgatni. Ha a szolgáltató adta, akkor az ő telefonos ügyfélszolgálatuk is tud ebben segíteni, ha pedig külön vásároltuk, akkor a használati utasításban szerepel a beállítós oldal címe. Meg kell adnia az adminisztrációs felülethez tartozó felhasználónevet és jelszót. Fontos: ez nem azonos a wifi-csatorna jelszavával. Ha nem állított be jelszót, akkor az alapértelmezett érvényes – ezt szintén a szolgáltatótól vagy a használati utasításból tudhatja meg. És ebben az esetben el is érkeztünk az első lényeges ponthoz: változtassa meg valamilyen erős saját az alapértelmezettet.

A következő fontos pont: miután bejutott a router beállításaihoz, kapcsolja be az ottani tűzfalat, ha vannak opciók, akkor ezen belül is minél magasabb védelmi fokozatra. Ez már alapból megfog sok kártékony kapcsolatot.

Még egy fontos tennivaló van a routernél. Egy egyszerű elosztó helyett gondoljon rá úgy, hogy ez is egy gép, ráadásul központi gép – ahogy a számítógépén és telefonján telepít időnként frissítéseket, ennél is frissítenie kell a vezérlőszoftvert. A frissítést indító menüpont helye gyártónként és modellenként is eltérhet, de általában a “Firmware frissítése” vagy “Firmware Upgrade” felirattal végezhető el a művelet. Fontos: amennyiben semmilyen informatikai tudással nem rendelkezik, érdemes szakembert megkérnie rá. Látszatra csak “gombnyomogatás” az egész, de a maga nemében igényel annyi szakértelmet, mint például egy vízvezeték-szerelés.

Óvatosan a wifivel!

A routerről szólva emlékeztetjük arra is: védje jelszóval wifijét, ne a szolgáltató alapbeállításait használja rajta, kapcsolja ki a routeren a jelszó nélkül használható vendégfiókot.

Ha olyan routere van, amely képes több wifi-(al)csatornát is kezelni, hozzon létre külön hálózatot a dolgok internetének, azaz a netre kapcsolódó berendezéseknek. Így az eszközök kommunikációja az ön által használt "általános" csatornától elkülönítve zajlik majd. Két előnnyel is járhat a dolog: ha valamelyik eszköz megfertőződik, akkor nem fér hozzá az általános hálózathoz, illetve fordítva, hiába szed össze a számítógépe valamilyen kártevőt netezés közben, az nem fér majd hozzá okos eszközeihez.

A Sophos kiberbiztonsági cég szakértői szerint mg jobb, ha a munkához használt (home office) készülékek, a szórakoztató elektronika, az épület vezérlése, a biztonságtechnikai berendezések és a vendéghálózatot elkülönített, lezárt hálózati részként alakítja ki – mindegyik külön WLAN-nal, azaz vezeték nélküli helyi hálózattal. Ezt egy tűzfallal lehet megoldani, amely csak az eszközök használatához szükséges kommunikációt engedélyezi, de az intelligens/IoT eszközök között terjedő fertőzéseket és hozzáférési kísérleteket blokkolja.

Újabb veszélyek

Néhány éve nagyjából itt ért volna véget a cikk, csak annyit tettünk volna hozzá, hogy legalább három-négy hetente ellenőrizze, hogy az otthon lévő számítógépekhez és okostelefonokhoz (tabletekhez) nem érhető-e el szoftverfrissítés. (Sőt, legjobb, ha ezek észlelése és telepítése automatikusra van állítva az operációs rendszerben.)

De most 2017-ben járunk, amikor szinte minden háztartásban több olyan eszköz van egy számítógépnél és egy-két telefonnál, amelyik kapcsolódik az internetre. Ezek azok a pontok, ahol támadhatnak a hackerek. Éppen ezért vegye számításba, milyen vonatkozó eszközök vannak otthon. Íme néhány esélyes, netre kapcsolódó gép:

  • számítógép
  • telefon
  • táblagép
  • e-könyv-olvasó
  • okosóra
  • tévé
  • játékkonzol
  • riasztó
  • biztonsági kamera

Ezek közül négy-öt szinte minden otthonban megtalálható, egyre többször netre kapcsolódó kivitelben. Mindegyik menüjében keresse fel a beállításokat, és végezze el időnként a szoftverfrissítést vagy firmware-frissítést.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×