eur:
394.29
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Orbán Viktor szerint Magyarország Európában ma a legbiztonságosabb országok egyike - a nap hírei

Megemelte a kormány egymilliárd forinttal a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét. Németországban jövő héten kezdené meg a tárgyalásokat a kormányalakításról a liberálisokkal és a Zöldekkel a keresztény pártszövetség.

Orbán Viktor szerint Magyarország Európában ma a legbiztonságosabb országok egyike, köszönhetően jó rendőreinek. A miniszterelnök a Hősök terén, 227 rendőr tiszthelyettes ünnepélyes eskütételén és a rendőrség új szolgálati járműveinek szemléjén azt hangsúlyozta, hogy Európában a következő években a biztonság lesz a legnagyobb érték.

Magyar indítvány alapján sürgősségi politikai vitát tart az ukrán oktatási törvény módosításával kialakult helyzetről csütörtökön az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőivel és Kárpátalja kormányzójával egyeztet az ukrán oktatási törvény hatásáról.

Csatlakozik a kormány beszállítófejlesztési programjához a Siemens. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a vállalat az egyik legnagyobb német befektető, és tevékenységével hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez. Dale A. Martin elnök-vezérigazgató kiemelte, az együttműködéssel további lehetőség nyílik a magyar kis- és középvállalkozások számára, hogy kapcsolódjanak a Siemens beszállítói láncához.

Megemelte a kormány egymilliárd forinttal a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét. Az egészségügyért felelős államtitkár közölte: erre a célra már összesen 2 milliárd 250 millió forint áll rendelkezésre. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: jelenleg 300 körüli a tartósan betöltetlen praxisok száma az országban.

A párbeszéd fontosságára figyelmeztetett a fogyatékosságügyi politikában a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén úgy fogalmazott: a folyamatos egymásra figyelés, a kommunikáció fenntartása a munka alapvető feltétele.

Németországban jövő héten kezdené meg a tárgyalásokat a kormányalakításról a liberálisokkal és a Zöldekkel a keresztény pártszövetség. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke azután beszélt erről, hogy a két testvérpárt lezárta a menekültekről szóló belső vitáit.

Ingyenes internet-elérési pontok létrehozását finanszírozza Európa-szerte az unió. Az Európai Tanács által most jóváhagyott javaslat szerint 2020-ig mintegy 6 ezer, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen épülnek ki hotspotok a közösségi élet helyszínein.

A viselkedési pénzügyeket kutató amerikai Richard Thaler kapta az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint a Chicagói Egyetem professzora a döntéshozatali mechanizmus viselkedés-lélektani és gazdasági aspektusai közötti kapcsolatok feltárásával érdemelte ki az elismerést.

Meghalt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, életének 84. évében, október 6-án. A rendező közreműködött a Lúdas Matyi, a Szaffi, Az erdő kapitánya című filmek elkészítésében. A Mézga-család, majd a Dr. Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×