INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

google

szabó magda

google doodle

évforduló

Ismét magyar kötődésű a Google nyitólapja

Ismét magyar kötődésű a Google nyitólapja

InfoRádió

Száz évvel ezelőtt ezen a napon született Szabó Magda, a magyar irodalom egyik legkedveltebb és legtöbbet fordított szerzője. A jeles alkalomra még a Google is megváltoztatta magyarországi főoldalát.

Szabó Magda pályafutását költőként kezdte, majd 1958 után kezdett regényeket és drámákat írni. Az első sikereket a Freskó és Az őz című regények hozták számára. Önéletrajzi ihletésű regényei – az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise saját és szülei gyermekkorát mutatják be.  Egyes műveiben a női sorsokkal és kapcsolataikkal foglalkozik, ilyen például a Danaida vagy a Pilátus. Regényei számos nyelvre lefordítva más országokban is megjelentek.

Az Ajtó című regényből Szabó István filmet készített Helen Mirren főszereplésével.

Az évfordulóra a Google ideiglenesen lecserélte logóját, ezzel tisztelegve a magyar irodalom nagy alakja előtt.

Szabó Magdára emlékező grafika az írónő Az ajtó című regényére utal. A bal oldalon a regény egyik főhőse, Szabados Magda írónő látható, jobbra pedig a szomszédjában lakó Szeredás Emerenc.

Nem először fordul elő, hogy az internetes vállalat hasonló módon emlékezik meg fontos eseményekről vagy jeles személyekről, az viszont ritkaság, hogy magyar vonatkozása van az időszakos emblémának. Ezeken a különleges napokon a hagyományos feliratot egy úgynevezett doodle grafika helyettesíti. A Google azt is lehetővé teszi, hogy a korábbi illusztrációk között böngészhessünk.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018