eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így szerezné meg az állam a Golgotát

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára bízik abban, hogy Munkácsy Mihály Golgotája végre állami tulajdonba kerülhet.

A Magyar Idők pénteki számában megjelent interjúban a politikus emlékeztetett: a tárgyalások korábban azért szakadtak meg, mert a jelenlegi tulajdonos olyan összeget kért a festményért, amennyit nem tudtak kifizetni. Ugyanakkor elindult egy jogvita, mert a festményt védetté nyilvánították, hiszen az piaci értékétől függetlenül a magyar kulturális örökség meghatározó eleme. Az ügy továbbra is a bíróság előtt van, de ettől függetlenül néhány hónappal ezelőtt újrakezdődtek a tárgyalások, és a helyettes államtitkár bízik abban, hogy a magyar nemzet meghatározó kultúrkincse végre állami tulajdonba kerülhet.

A műemlékvédelem rendszerét érintő bírálatokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Latorcai Csaba úgy fogalmazott, minden tiltakozást komolyan kell venni, és el is kell gondolkodni rajtuk. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az őket támadó akcióknál egy jól behatárolható, viszonylag szűk kör jelenik meg újra és újra más-más szervezetek mögött, és mondja el ugyanazt a kritikáját.

A helyettes államtitkár a kormány műemlékvédelmi programjairól szólva elmondta, hogy legutóbb a népi építészeti örökség megőrzését szolgáló támogatási konstrukciót hirdettek meg, és komoly eredményei vannak a kastély- és várprogramnak, amelyben sorra újulnak meg ingatlanok.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×