eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kiderült, mit gondolunk a december 24-i munkaszüneti napról

Kiderült, mit gondolunk a december 24-i munkaszüneti napról

A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezés kapcsán a Magyar Szakszervezeti Szövetség internetes – nem reprezentatív – közvélemény-kutatást végzett, s a válaszolók 96 százaléka egyetért a referendum céljával, 96 százalék pedig az aláírásával is hajlandó lenne azt támogatni.

„Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?” – kérdezte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, és erre 96 százalék volt az igenek aránya. Csaknem 94 százalék pedig azt állította, hogy hajlandó lenne aláírásával is támogatni a kezdeményezés sikerét - írta közleményében a szövetség.

Az emberek nyolcvan százaléka hallott már arról, hogy népszavazás lehet december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról – derült ki a kutatásból. A nem reprezentatív felmérés szerint a mintegy ezer válaszoló 88 százaléka azt is tudja, hogy amennyiben összegyűlik kétszázezer érvényes aláírás, a parlamentnek el kell rendelnie a referendumot.

  • A válaszolók nem egészen 34 százalékának kell dolgoznia szenteste napján,
  • csaknem 23 százalékuk azért maradhat otthon, mert a munkáltató az évi rendes szabadsága terhére „munkaszünetet” rendel el,
  • a foglalkoztatottak majdnem 19 százaléka pedig úgy töltheti otthon ezt a napot, hogy valamelyik szombaton le kell dolgoznia.
  • A többiek inaktívak – alapvetően nyugdíjasok –, ezért nem válaszoltak.

Nagypéntek

A MASZSZ a nagypénteki munka szüneti napra is rákérdezett. A kormánypárti politikusok kezdeményezésére munkaszüneti nappá nyilvánított na Jézus Krisztus kereszthalálának napja. A megkérdezettek 85 százaléka ismeri ezt a döntést. Arra a kérdésre viszont, tudta-e, hogy december 24-e Jézus születésének napja, 99 százalék volt az igenek aránya. Ha maguk dönthetnének, az emberek mintegy 94 százaléka inkább a szenteste napját szeretné munkaszünetté nyilvánítani.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×