INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

balatontourist

blt group zrt

gvh

összefonódás

Eljárás Mészárosék balatoni ügylete miatt

InfoRádió / MTI

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Balatontouristot megszerző BLT Group Zrt.-vel szemben az összefonódás idő előtti végrehajtásának gyanúja miatt.

A BLT Group Zrt. (amelyben a Mészáros Lőrinc-érdekeltségű Konzum Nyrt. kisebbségi tulajdonos) irányítást szerzett a Balatontourist-csoportba tartozó több vállalkozás felett (korábbi cikkünk: Gyűjtik Mészárosék a legjobb balatoni telkeket). Az így létrejött összefonódás vizsgálatára a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított, mert a bejelentési űrlap nem felelt meg a törvényi előírásoknak. Az eljárást lezáró határozatában a GVH megállapította, hogy a tranzakció nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt.

Az eljárásban felmerült információk alapján feltételezhető, hogy

a BLT Group Zrt. már a GVH összefonódással kapcsolatos döntése előtt megszerezte az irányítási jogokat,

így megsértette a versenytörvényben szabályozott, a bejelentés-köteles összefonódásokra vonatkozó végrehajtási tilalmat - közölte a versenyhivatal. Ezt a versenytörvény 2017. január 15-e óta hatályos szabályai szerint a GVH külön versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja meg.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely egy alkalommal két hónappal hosszabbítható meg - tájékoztatott a GVH.

A Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt. április közepén jelentette be, hogy felvásárolta a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot. A Balatontourist saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül. A társaság saját tevékenységéből származó árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

A 2020-ig tartó finanszírozási ciklusban a kormány 365,4 milliárd forintot fordít uniós és magyar forrásból a balatoni fejlesztésekre. Új tétel volt a több mint 50 fejlesztési cél között a kempingfejlesztésre szánt ötmilliárd forint.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018