eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Varga Mihály: folytatja a munkát a Nemzeti Versenyképességi Tanács

Folytatja munkáját csütörtökön az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek, valamint a tudományos élet elismert képviselőit tömörítő Versenyképességi Tanács - közölte Varga Mihály az MTI-vel.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a testület áttekinti a hatéves bérmegállapodás gazdasági hatásait és értékeli az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat. A tavasz folyamán a Versenyképességi Tanács javaslatára több olyan jogszabály-módosítást fogadott el az Országgyűlés, amely az ország versenyképességének erősítését, az állami szolgáltatások javítását szolgálja.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács tavasszal kezdte meg munkáját. Tagjai elsősorban olyan gazdasági javaslatokat vitattak meg, amelyek már rövid távon is érdemben képesek javítani az ország versenyképességén. Ennek eredményeképpen a helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó esetében megszűnik a cégeknek a székhely szerinti önkormányzatnál történő bejelentkezési kötelezettsége, azaz egyablakos rendszer jön létre. A közműcsatlakozás időigényének csökkentése érdekében július 1-jétől a kérelem benyújtása esetén mindhárom közműszektorban (gáz, villany, ivóvíz és szennyvíz) az eljárási határidők rövidebbé váltak, megszűntek a szükségtelen, az eljárások elhúzódását okozó szabályok. Az építési beruházásokhoz kapcsolódó engedélyezési eljárások egyszerűsítése érdekében pedig bevezették az ingyenes digitális földhivatali alaptérkép és adatszolgáltatást.

A mostani ülésszak első témája a novemberi hatéves bérmegállapodás gazdasági értékelése lesz - ismertette Varga Mihály. Ez mérföldkőnek számít, hiszen a hosszú távú elkötelezettséggel járó, átfogó egyezséget mindhárom érintett oldal képviselői elfogadták.

A megállapodás hozzásegíti a munkavállalókat ahhoz, hogy magasabb fizetésben részesüljenek, illetve olyan szemléleti változást hoz, amely felkészíti a magyar gazdaságot a következő időszak kihívásaira - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a megállapodás eredményeit a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a szociális partnerekkel is áttekintik majd.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×