eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szerződésszegési eljárás indulhat, ha egy tagállam nem tartja be a kvótaügyben hozott ítéletet - a nap hírei

Szerződésszegési eljárás indulhat azon tagországok ellen, amelyek nem tartják be a kvótaügyben hozott ítéletet - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Közösen lép fel az ukrán oktatási törvény ellen Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország. Felkérte a kormányt a Fidesz, hogy dolgozza ki az úgynevezett Soros tervről szóló nemzeti konzultáció részleteit.

Szerződésszegési eljárás indulhat azok ellen az országok ellen, amelyek nem alkalmazzák az Európai Bíróság ítéletét a kvótaügyben - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke egy csütörtöki interjúban. Jean-Claude Juncker közölte: azoknak az országoknak, amelyek a kvótapert elveszítették, most alkalmazniuk kell a megállapodásban foglaltakat.

Brüsszel támogatja az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatát. A támogatásért azok az uniós tagállamok jelentkezhetnek, amelyek arra gyanakszanak, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában.

A lehető legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodást tart szükségesnek Nagy-Britannia és az Európai Unió között a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a visegrádi országok budapesti külgazdasági miniszteri találkozóján beszélt erről.

Közösen lép fel az új ukrán oktatási törvény ügyében négy ország, köztük Magyarország. A magyar mellett, a román, a görög és a bolgár külügyminiszter levélben fordult az Európa Tanács főtitkárához, illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosához.

Felkérte a kormányt a Fidesz, hogy dolgozza ki az úgynevezett Soros tervről szóló nemzeti konzultáció részleteit - közölte a nagyobbik kormánypárt frakciójának vezetője. Kósa Lajos, a velencei Fidesz-KDNP-frakcióülés közben arról beszélt erről. Az ellenzéki pártok szerint a Fidesznek további félelemkeltés és összeesküvés-elméletek gyártása helyett inkább Magyarország valódi gondjaival kellene foglalkoznia.

Több személyi döntést is hozott a Fidesz képviselőcsoportja velencei ülésén. Megválasztották a frakció új vezetőjének Gulyás Gergelyt, miután Kósa Lajos a Modern városok programért felelős tárca nélküli miniszter lesz. Gulyás Gergelyt Hende Csaba váltja a törvényalkotási bizottság élén, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke pedig Németh Szilárd lesz.

Mulasztásokat és jogsértő gyakorlatokat tárt fel az alapvető jogok biztosa a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésében. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a vizsgálat megállapításai közül kiemelte a szakemberhiányt és az iskolába jutás ellehetetlenülését. A Klebelsberg Központ közölte, hogy folyamatosan bővülnek a szakemberek képzési lehetőségei.

Megkezdődtek a tárgyalások a jövő évi bérekről a BKV-nál a cég vezetése és az érdekvédelmi szervezetek között. A szakszervezetek 15 százalékos emelést követelnek.

Riasztást adott ki a fővárosban és több megyében a viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyében másodfokú riasztás van érvényben. Ezekben a térségekben a következő órákban akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre is számítani lehet.

Tovább szigorította az Európai Unió az Észak-Koreával szembeni korlátozó intézkedéseit. A korlátozások a fő exportágazatokra irányulnak.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×