INFORÁDIÓ 
2019. november 14. csütörtök
Aliz

bulinegyed

zajterhelés

zajmérés

Lefülelik a budapesti bulinegyedet

Lefülelik a budapesti bulinegyedet

Infostart / InfoRádió

Egy magyar startup csapat végezheti el a közeljövőben a VII. kerületi bulinegyedben tapasztalható zaj mérését. Wolf Krisztián, a Robotic Observer ügyvezetője az InfoRádióban kiemelte, a szenzorokkal az is mérhető, hogy az adott zajszennyezés emberek egy csoportjától vagy egy koncertteremből származik.

A zajmonitorozás azt jelenti, hogy a város stratégiai pontjaira szerelt szenzorok hosszabb ideig – hetekig, hónapokig, akár évekig - megfigyelik a zajkörnyezetet - magyarázta a Robotic Observer ügyvezetője. Wolf Krisztián hozzátette, a bulinegyed esetében azt kell megmérniük,

mekkora zajterhelést kapnak az egyes területek.

„A mesterséges intelligencia képes megismerni és szétválogatni a különböző zajforrásokat, mint az emberi fül, mi is meg tudjuk különböztetni, hogy egy jókedvű csoport megy el az ablakunk alatt vagy a szomszéd bárból szól a zene. A szenzorrendszer, ha megfelelő sűrűségben telepítjük, arra is képes, hogy a zaj pontos helyét is meghatározza.”

A kijelölt pontokra szerelt szürke dobozok az online interfészen keresztül egy képernyőn megjelenítik a zajszintet, amelyet akár térképen is elhelyez - mondta a Robotic Observer ügyvezetője. Wolf Krisztián hozzátette, az adatok a mérési időszak alatt bármikor elérhetőek, és akár a zajkeltés pillanatában is megnézhetőek.

„A folyamatos mérésnek az a legnagyobb haszna, hogy objektív adatokat ad a környékről, pontosan lehet tudni, mi zajlik ott, nem csak egy adott időpillanatban. Látható, mikor túlzott a zajterhelés és mikor kevésbé.”

Kapcsolódó hang

Felismerik, mérik és a helyét is meghatározzák a bulinegyed zajának
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018