eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Aki Bécsben járt, nem adhat itthon vért

Aki Bécsben járt, nem adhat itthon vért

Bizonyos vírusok fokozott kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos francia, osztrák vagy román városokban. Ezek között van Bécs is - írja a Magyar Idők.

A lap véradóktól úgy értesült, hogy átmeneti időre, 30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik – akár csak egy napig – a franciaországi Toulonban jártak. A városban ugyanis fokozott kockázatot jelent a chikungunya-vírus-fertőzés, amelyet ugyan alapvetően szúnyogok terjesztenek, de vérrel továbbadható.

Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra a potenciális véradókra, akik szintén akár csak egy napot töltöttek Burgenlandban, Alsó-Ausztriában vagy az osztrák fővárosban, Bécsben, illetve a romániai Braliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak.

Az információt a Magyar Időknek az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is megerősítette. Mint tájékoztattak, a vírusok május és október között jelenthetnek fokozott kockázatot, a véradás előtti vizsgálatnál megkérdezik az önkénteseket, jártak-e az érintett területeken.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján a nyugat-nílusi láz vírusának jelenlétét nemcsak az említett országokban, hanem Görögországból, Szerbiából, Olaszországból, Izrael­ből, sőt Magyarországról is jelezték. Olyannyira, hogy idén a vírus Görögországban 40, Olaszországban 27, Romániában 22, Szerbiában 19, Magyarországon és Izraelben 9-9, Ausztriában pedig két megbetegedést okozott.

Az ECDC jelentése szerint egyébként tavaly Európában összesen 214 nyugat-nílusi láz fertőzést regisztráltak, a szomszédos országokban, köztük például Szerbiában pedig 267-et. A vérellátás biztonsága miatt az ECDC is figyelemmel kíséri a nyugat-nílusi láz terjedését, mert az unió idevonatkozó irányelve szerint azokon a területeken, ahol a nyugat-nílusi láz felbukkan, ajánlott elhalasztani a véradást - írja  a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×