eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Huszonhétre nőtt a bezárt Tesco-üzletek száma estére

A szombat napközbeni tizennyolcról estére huszonhétre nőtt a munkavállalók sztrájkja miatt bezárt Tesco-üzletek száma. A dolgozók érdekképviselői továbbra is sikeresnek tartják a munkabeszüntetést.

A Tesco sajtóosztályának szombat esti tájékoztatása alapján 19 órakor az országban működő összesen 206 áruházukból 27 volt zárva, 12 hipermarket és 15 kisbolt nem tudta fogadni a vásárlókat, mivel a sztrájk miatt nem volt biztosított a megfelelő színvonalú kiszolgálás.

Az üzletlánc napközben arról számolt be, hogy egységeik nyitvatartása folyamatosan változik a sztrájk miatt. Délben 5 hipermarket és 13 kisbolt zárva tartásáról tájékoztattak, néhány órával később még egy hipermarket zárt be, a nyitva tartó kisboltok száma ugyanakkor ekkor hárommal emelkedett.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) vezetői szombat este sikeresnek és eredményesnek nevezték a sztrájkot.

Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke közölte, országosan óriási a támogatottsága a munkabeszüntetésnek, mintegy 120 áruházban sztrájkolnak a munkavállalók. A dolgozók száma akik támogatták a kezdeményezést ezres nagyságrendű. Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokhoz képest hétfőtől "más típusú" tárgyalás kezdődik majd.

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×