eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Varga Mihály szerint 70 százalék alá csökkenhet az államadósság - hírösszefoglaló

Sikeresnek nevezték a Tesco dolgozók országos sztrájkját a szakszervezeti vezetők, szombat estére 27 üzlet zárt be. A nemzetgazdasági miniszter szerint 2020-ra 70 százalék alá csökkenhet az államadósság. Örök nyugalomra helyezték Makk Károlyt a Fiumei úti sírkertben A nap hírösszefoglalója

Sikeresnek nevezték a Tesco dolgozók pénteken kezdődött országos sztrájkját a szakszervezeti vezetők. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete közös tájékoztatóján elhangzott: mintegy 120 áruházban sztrájkoltak a munkavállalók és a munkabeszüntetést támogató dolgozók száma ezres nagyságrendű. Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke úgy fogalmazott: az eddigi tárgyalásokhoz képest hétfőtől más típusú egyeztetés kezdődik majd. A Tesco sajtóosztálya azt közölte: 27 áruház zárt be a munkavállalók sztrájkja miatt szombaton az országban működő 206 üzlet közül.

Elengedhetetlennek tartja a vállalkozások innováció iránti nyitottságának növelését a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a közgazdász-vándorgyűlésen, Egerben emellett fontosnak nevezte a az államadósság további mérséklését. Megismételte: az ország felzárkózó pályán van, a gazdaság több mint 4 éve bővül. Hozzátette: 7 év alatt a GDP 83 százalékáról 74 százalékra csökkent az államadósság és cél, hogy 70 százalék alatt legyen ez a mutató. Ez szerinte 2020-ra megvalósítható.

Szükség esetén az uniós pénzek megvonását javasolja Magyarországtól a német igazságügyi miniszter. A szociáldemokrata Heiko Maas a dpa hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: ha egy tagállam a menekültkérdésben megbontja az európai összetartást, az ne számítson anyagi kérdésekben európai szolidaritásra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német miniszter szavaira úgy reagált: az Európai Bíróság kvótaperben hozott döntése nem kötelezi Magyarországot semmire.

Nemzeti ügynek nevezte a természet és a környezet védelmét a kormány számára a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a Duna-Ipoly Nemzeti Park húszéves fennállását ünneplő Dömösi Zöld Forgatagon hozzátette: az ország tíz nemzeti parkjában 43,5 milliárd forint értékben zajlanak fejlesztések. A 4. Dömösi Zöld Forgatag volt a Dunakanyar Látogatóközpont építésének nyitórendezvénye. Összesen 1,3 milliárd forintból 2019 szeptemberére épül meg a létesítmény.

Románia és Magyarország egymásra utaltságára hívta fel a figyelmet az emberi erőforrások minisztere Brassóban, a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén. Balog Zoltán úgy vélte: a magyar közösségek és a magyar iskolák helyzetére közösen kell megoldást találni. A marosvásárhelyi iskolaügyre utalva azt mondta: a magyar kormány tiltakozása nem valamiféle erőjátszma, mert a magyarságot Erdély elmúlt száz esztendeje arra tanította, hogy amikor a templom és az iskola veszélybe kerül, akkor a közösség létezése kerül veszélybe.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács három nemzetiségi képviselője azt kérte az ukrán elnöktől, hogy vétózza meg a kedden elfogadott oktatási törvényt. A képviselők, köztük Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint a jogszabály durván sérti a nemzetiségi kisebbségekhez tartozók anyanyelvű oktatásra vonatkozó alkotmányos jogait. A módosítás miatt Magyarország és Románia is tiltakozott.

Örök nyugalomra helyezték Makk Károlyt a Fiumei úti sírkertben. A Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze, a magyar mozgókép mestere, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke életének 92. évében augusztus 30-án hunyt el. Családja, barátai, a filmszakma képviselői és tisztelői kísérték utolsó útjára. Tarr Béla filmrendező gondolatait Haumann Péter színművész olvasta fel, kiemelte: Makk Károly igazi humanista volt és mindig tudta, hogy a szabadság létfontosságú életelem.

Tízezrek tüntettek Londonban a brit uniós tagság megszűnése ellen. A demonstráció szervezői azzal a felhívással hirdették meg a tiltakozó akciót, hogy újabb referendumot kell tartani Brexitről, és a népszavazáson egyértelműen a választható lehetőségek között kell lennie a bennmaradásnak az Európai Unióban. A megmozdulás egyik főszervezője Bob Geldof rockzenész és társadalmi aktivista volt. Részt vett a rendezvényen Vince Cable, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője is.

Letarolta az Irma hurrikán Kuba középső részének több északi part menti városát. A hatóságok a fokozott készültséget egy kivételével az összes tartományra kiterjesztették. A szomszédos szigetország, Bahama áram nélkül maradt a vihar miatt. Floridát vasárnap reggelre érheti el az ismét felerősödő orkán. A hatóságok a térségben több mint hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy keressen biztonságos menedéket.

Fel akarja mondani Dánia a menekültek befogadásáról az ENSZ-szel 1989-ben kötött megállapodást - közölte az ország integrációs minisztere. Koppenhága évente mintegy 500 menekültet vett át a világszervezet Menekültügyi Főbiztosságától, de most nagyon le van terhelve, mert 2012-től mintegy 56 ezer spontán bevándorló érkezett az országba. Az előterjesztésről a parlamentnek kell szavaznia, de időpont még nincs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×