INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

belföld

lapszemle

önkormányzat

településképi rendelet

Váratlan fordulat: haladékot ad a kormány

Infostart

Az év végéig kapnak időt a helyhatóságok a településképi rendeletük, illetve az arculati kézikönyvük elfogadására. A Miniszterelnökség szerint az így rendelkezésre álló további három hónapra azért is szükség van, mert eddig csak a települések mintegy kétharmada látott neki érdemben a munkának - írja a Magyar Idők.

Az önkormányzatok támogatása érdekében indokolt a településképi rendelet és a településképi arculati kézikönyv elkészítésére vonatkozó határidő december 31-re módosítása – erősítette meg a Magyar Idők érdeklődésére a Miniszterelnökség.

Az eredeti tervek, illetve törvényi előírás szerint a helyhatóságoknak e hónap végéig lett volna idejük a helyi jogszabályok kidolgozására, ám mivel az elkészítés eddig nem zajlott zökkenőmentesen, a településeknek jól jöhet a három hónapos hosszabbítás.

A tárca közlése szerint június végétől az önkormányzatoknak térítésmentesen elérhetővé tették a településképi követelmények meghatározásához szükséges állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis adatait. Emellett augusztus végén a tízezer lélekszám alatti és a 32 ezer forint egy lakosra jutó adóerőképességet el nem érő községek 1 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

Egy teljesen új egyeztetési formáról, a széles körű partnerség révén innovatív tervezési módszertanról van szó, amellyel még csak most ismerkednek az önkormányzatok. A tanulási folyamatban az építészeti és építésügyi helyettes államtitkárság és a Lechner Tudásközpont folyamatosan támogatja a helyhatóságok munkáját. A határidő meghosszabbításához a településképi rendelet és a településképi arculati kézikönyv elkészítését előíró törvény módosítására van szükség, ami folyamatban van.

A legutóbbi Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, sok önkormányzatnál javában folyik a munka, zajlanak a lakossági fórumok, és a kézikönyvek összeállítása is halad. A tárcavezető elmondta, a kormány méltányolta az önkormányzati érdekképviseletek kérését, és a korábban megadott időpont helyett az év végéig tolják ki a kézikönyv és a rendelet elfogadásának határidejét - írja a Magyar Idők.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018