eur:
390.83
usd:
365.19
bux:
68272.4
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Átneveznének egy megyét - benyújtották a javaslatot

Átneveznének egy megyét - benyújtották a javaslatot

Csongrád-Csanád megyévé neveztetné át Csongrád megyét hétfőn benyújtott parlamenti javaslatával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Csongrád-Csanád megye székhelye is Szeged lenne. A tényleges névhasználatra Lázár János önálló hatálybalépési időpontot javasolt: 2020. június 4-ét.

Lázár János a határozati javaslat indoklásában azt írta: a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos - esetenként sok száz éves - emlékét őrizték meg. A miniszter szerint a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni".

Ebből kiindulva merült fel Csongrád megye nevének megváltoztatása - tette hozzá. Emlékeztetett: a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatában támogatta a névváltoztatást.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×