eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több fontos jogszabályt is átírnak biztonsági szempontok miatt

A magyar emberek biztonsága érdekében változtatni kell a jogszabályi környezeten, ezért a kormány pénteki ülésén az ezzel kapcsolatos munka felgyorsítására kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormányülés szünetében Budapesten újságírókkal.

Mint mondta, jó hír, hogy Magyarországot a világ 10 legbiztonságosabb országa között említik, de "nem dőlhetünk hátra", hiszen az európai biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint ebben az évben, illetve a nyár végére. A júniusban becsült veszélyek közül több realizálódott - hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő.

Az is látható, hogy a biztonsági helyzet javítása nemcsak Magyarország, hanem az összes uniós tagállam legfontosabb feladata - mondta.

Kovács Zoltán arról is beszámolt, hogy a belügyminiszter javaslatot tett a kabinetnek a szeptember elején lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására; erről a jövő héten hoznak döntést.

Elmondta azt is, hogy a nyári szünet utáni első kormányülésen a hazai és az európai biztonság volt a téma, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint a belügyminisztert hallgatták meg a helyzetről. A további napirend szerinti témákkal jövő szerdán foglalkoznak.

Arra a kérdésre, hogy milyen törvények módosulhatnak, Kovács Zoltán kifejtette, hogy a már érvényben lévő jogszabályokat és valamennyi európai példát áttekintenek, a feladat egyebek mellett a határvédelemre és a titkosszolgálati tevékenységre is kiterjed.

Kérdezték a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosításáról is. Mint mondta, a részletekről a következő időszakban fog a kormány döntéseket hozni, az azonban nem újdonság, hogy a Belügyminisztérium és a biztonságért felelős szolgálatok felmérik a nemzetbiztonsági kockázatot egy befektető esetében.

A kormányszóvivőt kérdezték arról is, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

Kovács Zoltán leszögezte: a kormány - egyetértve Szijjártó Péter nyilatkozataival - teljes mértékben elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartja, hogy bármely Magyarországra delegált diplomata ilyen kijelentést tegyen.

A nagykövet "egyértelműen párhuzamot vont a terroristák gondolkodása és a magyar kormány tevékenysége között, ilyen precedens nélküli kijelentésekre semmi szükség nincs sem a kétoldalú kapcsolatokban, sem Európában" - hangoztatta, visszautasítva az elhangzottakat.

A kormány elvárja Hollandiától, hogy ezzel kapcsolatban lépéseket tegyen - közölte, kitérve arra is: az elmúlt időszakban sok példa volt arra, hogy külföldi diplomaták gyakorlatilag beavatkoznak a magyar belpolitikába, illetve olyan kijelentéseket tesznek, amire sem joguk, sem pedig a jó ízlés alapján lehetőségük sem lenne.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×