eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Meghosszabbíthatja a válsághelyzetet a kormány - a nap hírei

Hazarendelte a magyar nagykövetet Hollandiából a külgazdasági és külügyminiszter a budapesti holland nagykövet nyilatkozata miatt. A hazai és az európai biztonság volt a téma a nyári szünet utáni első kormányülésen. A Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a római-partra tervezett mobil védműről készíttetett tanulmányt a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei augusztus 25-én.

Konzultációra hazarendelte a magyar nagykövetet Hollandiából a külgazdasági és külügyminiszter a budapesti holland nagykövet nyilatkozata miatt. Szijjártó Péter felszólította a hollandiai magyar ügyvivőt, hogy utasítsa vissza a diplomata kijelentéseit, és kérjen magyarázatot. A távozó budapesti holland nagykövet a 168 Órának adott interjúban korábban kijelentette: a magyar kormány a barcelonai terroristákhoz hasonlóan kreál ellenségképet. Bert Koenders holland külügyminiszter nem sokkal később telefonon azt közölte Szijjártó Péterrel, hogy a távozó diplomata nyilatkozata nem a holland kormány álláspontja, és nyilvánvalóan nincs kapcsolat a magyar kormány és a terrorizmus között. Hozzátette ugyanakkor, hogy Hollandia aggódik a magyar jogállamiság helyzete miatt.

A biztonságot erősítő jogszabályok átdolgozásának gyorsítására kérte a kabinet a belügyminisztert a nyári szünet utáni első kormányülésen. A tanácskozáson a hazai és az európai biztonság volt a téma. A kormányszóvivő elmondta: Pintér Sándor tárcavezető javaslatot tett a szeptember elején lejáró tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására. A kormány a jövő héten dönt az előterjesztésekről. Kovács Zoltán szólt arról is, hogy a kormány elfogadhatatlannak tartja a hollandiai nagykövet nyilatkozatát, amely párhuzamot vont a terroristák gondolkodása és a magyar kormány tevékenysége között.

A gyermektelen párok számára fontos lehetőségnek tartja és támogatja a kormány a lombikprogramot - hangsúlyozta a családügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin ezzel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének kijelentésére reagált. Veres András csütörtökön a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: bűnt követ el az, aki részt vesz a lombikbébiprogramban. Novák Katalin azt mondta: nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ilyen megoldást választanak a gyermekvállalás érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a római-partra tervezett mobil védműről készíttetett tanulmányt a főpolgármester. Tarlós István közölte: a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a tervezők által készített hivatalos vélemény szerint a mobilfalas védekezés biztonsági kockázatai vállalhatók, a talajtörésről szóló megállapítás pedig téves. A főpolgármester beszélt arról is, hogy október végéig megkezdődhetnek a 3-as metróvonal felújítási munkálatai.A fővárosi MSZP továbbra is fontosnak tartja, hogy népszavazás dönthessen a római-parti védmű sorsáról. Horváth Csaba fővárosi szocialista képviselő megismételte: Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nem alkalmas a 3-as metró felújításának irányítására.

Nem hitelesítette az Együtt és a Párbeszéd által a római-parti mobilgát megépítése ellen benyújtott népszavazási kérdést a Fővárosi Választási Bizottság. Az indoklás szerint a főváros törvényesen jelölte ki a védmű nyomvonalát, így a kérdésben nem tartható népszavazás. Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke azt akarta elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert szerintük a gátat a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

Nyilvánosak az idei felsőoktatási pótfelvételi ponthatárai. Az augusztusban jelentkezett több mint 7 ezer tanuló közül mintegy 5 ezren kezdhetik el felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben. A pótfelvételi eljárásban egy szakra és egy intézménybe lehetett jelentkezni, és nagyrészt önköltséges képzésekből lehetett választani. A felvettek száma alapján a legnépszerűbb képzés a gazdálkodási és menedzsment szak, ezt a jogász és a pénzügyi számvitel területe követi. A legnépszerűbb intézmény a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem. 

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke szerint hatékony volt az áfa-csökkentés és a családi otthonteremtési kedvezményaz új lakások építésénél. Vidor Győző az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: ennek hatására ezen a területen mintegy harmadával csökkent a feketézés aránya. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a lakásfelújításoknál változatlanul rossz a helyzet, mivel ott nincs számlabemutatási kötelezettség.

Terrorcselekmény előkészületével gyanúsította meg a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét a Központi Nyomozó Főügyészség. Keresztes Imre főügyész közölte: a jelenleg is előzetes letartóztatásban levő férfi a nyomozás adatai szerint meg akarta szerezni a két megsebesített járőr szolgálati fegyverét. Mivel a robbantás mások életét is veszélyeztette, a hatóság aljas célból, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletével gyanúsítja a férfit.

Szlovákiában rendezték a koalíciós válságot a kormánypártok, s ezzel kizárták az előrehozott választások lehetőségét - jelentette be a miniszterelnök. Robert Fico a hárompárti egyeztetések után közölte ezt. Hírügynökség értesülések szerint megállapodás jött létre a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, valamint Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke között.

Merényletekkel fenyegette meg Rómát és a Vatikánt az Iszlám Állam. Olaszországban számos más európai állammal ellentétben eddig nem követtek el iszlamista terrortámadást. Elemzők szerint azért, mert Olaszország eddig folyosóként szolgált a Közel-Keletről és Afrikából Európába tartó dzsihadisták számára, valamint menekülési útvonalként is az ellentétes irányban. A katolikus egyházfőt védő svájci gárdisták parancsnoka sem zárta ki a Vatikán elleni merénylet lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×