eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Újabb részletek az új budapesti Duna-hídról

Újabb részletek az új budapesti Duna-hídról

A Galvani út vonalában és a Csepel-sziget északi részén tervezett új fővárosi Duna-híd tehermentesítheti a belvárosi átkelőket - mondta az InfoRádiónak Budapest korábbi főépítésze. Schneller István szerint egy híd megépítése mellett jelentős költsége lehet az oda vezető úthálózatnak is.

Múlt pénteken jelentette be a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja, hogy új híd épül Budapesten, amelynek már megjelent a nemzetközi, meghívásos tervpályázata. A híd Észak-Csepelen keresztül köti össze a Galvani út vonalában Dél-Budát, az M1/M7 bevezető szakaszát Dél-Pesttel, a Jászberényi útig.

Schneller István urbanista szerint evidens, déli Duna-híd épül, hiszen legutóbb a Megyeri híddal a fővárosi északi részén közlekedőknek segítettek.

Két fejlesztési terv létezett délen, a Galvani út mellett a Budafokot Csepellel összekötő útvonalon épülhetne híd. Előbbi mellett szól, hogy

  • olyan területeket értékel fel, amelyek a főváros távlati fejlesztési terveiben benne vannak,
  • tehermentesíti a belvárosi hidakat, hiszen ezt könnyebb egy a városközponthoz közeli híddal elérni – vélekedett a főváros korábbi főépítésze.

Utóbbi előnye lehetne, hogy a már meglévő budafoki városközpont és csepeli városközpont között teremtene kapcsolatot.

Ez a híd Budapest déli kapuja lehet, ha jól sikerül – emelte ki.

A híd kétszer háromsávos lesz, de Schneller István szerint hasznos lenne, ha villamos is közlekedne rajta.

A hivatalos tájékoztatás szerint az átkelő kiépülésével naponta 42 ezer gépjárművel csökken a belvárosi hidak, illetve napi 8 ezer autóval az Üllői út forgalma.

Az urbanista szerint a híd építését 5-6 éves előkészítés előzi meg. A város történelméből az látszik, hogy 20-25 évente épülhet új híd – tette hozzá.

Schneller István arról is beszélt, hogy komoly költségekkel kell számolni. Emlékeztetett arra, hogy a Lágymányosi híd esetében a hídszerkezet csak az összeg felét jelentette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×