eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Palócz Éva: Hol van a pénz?

Palócz Éva: Hol van a pénz?

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint a gazdaság fehéredik, de a feketegazdaságban még mindig jelentős tartalékok vannak. Palócz Éva az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta, cégük nem változtat a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésén

A minimálbér és a garantált bérminimum növekedését nem követte a kiskereskedelmi forgalom és a megtakarítás emelkedése, tehát adódik a kérdés, hogy

hol van a pénz?

- mondta Palócz Éva, és rögtön meg is válaszolta.

„A dolgozó nem kap sokkal több pénzt, csak papíron, sőt lehet, hogy egyáltalán nem kap több pénzt, akár még kevesebb pénzt is kaphat, ha a vállalkozó azt mondja, többet kell utána adóznia, leveszi a nettó béréből – ez azért nem valószínű. Sok olyan van, aki ugyanannyit kap, csak a bérpapíron és a zsebben lévő összeg aránya változott. Lehet, hogy eddig a felét kapta papíron és a felét zsebbe, ezentúl 75 és 25-re változik az arány, ez fehéredés, hiszen több a regisztrált munkabér.”

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint a feketegazdaságnak nagy tartalékai vannak a mezőgazdaságban, ahol egész termékláncok kerülik el az adózást.

„Vannak a háztartási szolgáltatások. Az első kérdése a vízszerelőnek: kérünk-e számlát. Ebben még nagyon sok tartalék van. Az EU-nak volt egy lehetősége, hogy itt is be lehetne vezetni kedvezményes adózást, úgy hívják, munkaigényes szolgáltatások. Jelenleg

a lakossági szolgáltatások valószínűleg 99 százaléka áfamentesen zajlik, ha az áfa átterelődne egy ötszázalékos sávba, óriási kifehéredés lenne.

Azt a pénzt már az emberek kifizetnék, már csak azért is, hogy valamilyen papír legyen a kezünkben, garancia céljából is. A 27 százalék borzasztóan sok.

Még a legjogkövetőbb állampolgár is elgondolkozik, ha százezer helyett 127-et kell fizetni.”

Palócz Éva hozzátette, hogy a vállalatvezetők is látják ugyan a kedvező konjunktúraindexeket, de közben újságot is olvasnak és érzékelik a közhangulatot: ezzel magyarázható, hogy tovább romlott a gazdaságpolitikába vetett bizalmuk és nem látják kiszámíthatónak a jogi környezetet.

A Kopint-Tárki szerint 3,7 százalékos lesz a gazdasági növekedés - mondta Palócz Éva.

„Ha most írnánk előrejelzést, magasabb számot írnánk, de egy-két tized százalékért nem érdemes változtatni. Inkább a belső összetétel lesz más, de a legutóbbi, áprilisi előrejelzésünket tartani fogjuk.”

A gazdasági növekedésnek három fő támasza van - fejtette ki a vezérigazgató.

„Egyrészt az alacsony bázis, másrészt az EU-s pénzek felhasználása, harmadrészt pedig a rendkívül gyorsütemű bérnövekedés, amely fogyasztásnövekedéssel jár együtt, a belföldi termelők és főként szolgáltatók számára jelentős piacot hoz. A hazai magánfogyasztás is élénkül.

Idén tehát minden összejön.”

Palócz Éva komoly problémának tartja, hogy nagyon sok olyan beruházás kap uniós támogatást, ami nem fog termelni. Példaként a térkövezést és a teniszpályákat említette. Ezekre van pénz, a versenyképességet növelő fejlesztésekre viszont nincs.

„Döbbenten hallgatom, hogy a Deák térről busz indul Ferihegyre. Az én gyerekkoromban járt,

eljutottunk oda, ahol nagyjából ötven éve voltunk.

Minden vidéki nagyvárost ma fél-háromnegyed órával több idő alatt lehet elérni, mint húsz évvel ezelőtt.”

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint az uniós támogatások jó részét

a hozzá nem értés, a lustaság és a korrupció miatt költötték el olyan beruházásokra, amelyek látványosak ugyan és javítják az életminőséget, de nem járulnak hozzá a gazdaság növekedéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×