eur:
389.51
usd:
361.86
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Egyre cifrább a plakáttörvény ügye

Egyre cifrább a plakáttörvény ügye

Az MSZP nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben a pénteki rendkívüli parlamenti ülésre. Még így sem biztos azonban, hogy a Fidesz törvénye megint elbukik.

A Fidesz a Jobbiknak és Simicska Lajosnak akar keresztbe tenni a plakáttörvénnyel.

Az Országgyűlés azonban csak a jogszabály egyszerű többséget igénylő részeit fogadta el, a kétharmados passzusait az ellenzék összefogásának köszönhetően nem. Áder János köztársasági elnök ezért visszaküldte a törvényt a parlamentnek, hogy tárgyalják újra. Ez meg is fog történni:

az Országgyűlés pénteken a Fidesz kezdeményezésére rendkívüli ülést tart,

amelyen a plakáttörvény lesz az egyetlen napirendi pont. A Jobbik és a kis baloldali pártok képviselői jelezték, hogy ott lesznek az ülésen és megint leszavazzák a törvényjavaslatot. Az MSZP azonban váratlanul alkudozni kezdett a kormánypárttal. Ötpárti egyeztetést hívott össze, Tóth Bertalan frakcióvezető pedig bejelentette, hogy módosító javaslatot nyújtanak be a plakáttörvényhez.

„Szeretnénk, ha az olyan álcivil szervezetek, mint a CÖF, ne tudjanak, sem közpénzből, sem másként politikai kampányt folytatni. Kifejezetten a politikai tevékenységet szeretnénk megtiltani.”

A kormánypártok szokatlanul nyitottnak tűntek a szocialista javaslatra,

Botka László azonban közbelépett.

A szocialista miniszterelnök-jelölt az MSZP Országos Választási Bizottságának elnöke lett - választások idején ez a testület irányítja a pártot - és első intézkedéseként megvétózta, hogy az MSZP alkut kössön a Fidesszel a plakáttörvény ügyében.

„Az első ülésen Botka László miniszterelnök-jelölt javaslatát elfogadva döntöttek arról, hogy a pénteki rendkívüli parlamenti ülésnapra

az MSZP nem nyújt be semmilyen törvényjavaslatot plakátügyben

és továbbra sem támogatjuk a Fidesz ilyen irányú javaslatait” - derült ki a párt sajtófőnöke, Nyakó István tájékoztatóján.

A Fidesz képviseletében Kósa Lajos parlamenti frakcióvezető reagált arra, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt megakadályozta a kormánypárt és az MSZP körvonalazódó egyezségét. Botka László számos korrupciós botrány főhőse volt, nem áll távol tőle ez a gondolkodásmód. Lehet, hogy arra gondolt, jó lesz az MSZP-t fekete pénzekből finanszírozni. B lehetőség, hogy Simicska Lajos keze idáig elér – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A Demokratikus Koalíció nemmel szavaz pénteken a plakáttörvényre - tudatta a párt. Ennek ellenére

még mindig nem biztos, hogy a jogszabály ismét elbukik,

mert az Együtt elnöke, Juhász Péter szerint ő, valamint Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs független képviselő megszavazza, ha a törvényalkotási bizottság csütörtökön befogadja a javaslataikat és az ellenzék is támogatja azokat.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek pénteken Brüsszelben kellene részt vennie egy uniós csúcson. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerint Orbán Viktor a Fidesz-frakció tagja, tehát

Kósa Lajos, a képviselőcsoport vezetője fogja eldönteni, hogy a miniszterelnök elutazik a belga fővárosba vagy Budapesten marad, hogy szavazzon.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök részvétele is bizonytalan. Neki tüdőgyulladása van, ezért kórházba kell mennie, de Gréczy Zsolt, a párt szóvivője szerint a voksoláson még így is mindenképpen rész vesz.

Vollner János, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője szerint azonban mindez nem számít, ő úgy tudja, néhány baloldali át fog szavazni, hogy biztosítsa a kétharmados többséget. Ha viszont egy szocialista ilyet tesz, tehát szembemegy Botka Lászlóval, azt kizárják az MSZP-ből – közölte Nyakó István, a párt sajtófőnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×