INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tudta ezeket a nyári gyerekbalesetekről? Orvosok az Arénában

Infostart / InfoRádió
Több baleset történik a nyári szünidő ideje alatt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Molitorisz Dániel, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelő Intézet és Baleseti Központ ortopéd traumatológus szakorvosa. Kassai Tamás, a kórház osztályvezető főorvosa hozzátette, a vakáció alatt több a fej- és a végtagsérülés is.

A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelő Intézet és Baleseti Központ ortopéd traumatológus szakorvosa szerint a gyerekek ilyenkor sokkal többet vannak egyedül, mint amikor van iskola

a nyári szünetben nő a háztartási balesetek száma.

Molitorisz Dániel hozzátette: több olyan baleset fordul elő a vakációi ideje alatt, ami tüskeszúrásból vagy vágásból keletkezik.

„Ilyenkor a háztartási balesetek száma is megnövekszik, ahogy azoké is, amelyek esetében kicsivel később kerül a gyerek orvoshoz, mint iskolaidőben.

Amikor a szülők hazaérnek, akkor veszik észre, hogy baj van.

Sokszor fordul elő, hogy egy tüske szúrásából vagy elesésből származó sérülést az első pillanatban a gyerek vagy a környezete nem tart olyan súlyosnak, ami valahol természetes is. Kicsivel nagyobb a száma a már két napja bentlévő szálkáknak, akár eltört kezecskéknek, lábaknak és az olyan sebeknek, amelyek nem egyszerű kezelést igényelnek, hanem akár kórházi tartózkodást is.”

Kassai Tamás, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelő Intézet és Baleseti Központ osztályvezető főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy

a nyári szünetben több fej- illetve végtagsérüléssel járó baleset történik.

Tudta ezeket a nyári gyerekbalesetekről? Orvosok az Arénában

„Az összes sérülés harmada fej-, a többi általában végtagsérülés. Az a seb, ami áthatol a bőr rétegein, nem horzsolás. Amikor látszik az, ami a bőr alatt van, a zsírszövet, azt már nem tudjuk otthon kezelni. A felületes horzsolást, amikor a bőr egy pici rétege jött le, de a bőr rétegei alapvetően megvannak, csak meg kell tisztítani: le kell mosni tiszta vízzel, fertőtlenítővel – ez kezelhető otthon. Ha evvel nem sikerült megtisztítani, benne maradt a fű, ruhaszövet, akkor be fog gyulladni, pláne meleg időben, amikor jobban szaporodnak a baktériumok.”

A nyári időszakban gyakoriak az olyan balesetek is, amikor a gyermek beveri a fejét és púp keletkezik. A szakorvosok szerint ezekből is könnyen kialakulhat súlyos sérülés. A szakemberek hozzátették: fontos azt megfigyelni, hogy a gyermek elvesztette-e az eszméletét és hogyan viselkedik a baleset után.

Kapcsolódó hang

Orvosok az Arénában: ezekre figyeljünk a nyári gyerekbaleseteknél
 


Gyerekbalesetek bővebben
 


A címlapról ajánljuk