INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Túlélési kézikönyv strandolóknak

Infostart / InfoRádió
Balesetek és betegségek is veszélyeztethetik azokat, akik kimennek a strandra, ezért érdemes felkészülniük a várható kockázatokra - mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

A legfontosabb, hogy ne fulladjon meg a gyerek – jelentette ki Torzsa Péter háziorvos. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense arra is figyelmeztetett, súlyos égési sérüléseket okozhat, ha elalszunk a napon, a vizes kövek mezítláb csúszhatnak, ha elesünk, megsérülhetünk, akár csontunk is törhet.

„A nyári időjárás változatos is lehet, készüljünk arra is, hogy a hűvösebb idő nehogy megfázást okozzon.”

Torzsa Péter elmondta, idősebb korban, sőt akár fiatalabbaknál is, a vizes fürdőnadrágban, vizes kövön ülés prosztatagyulladást okozhat.

„Cseréljük át a fürdőruhánkat, ne üljünk több órát vizesben!”

Túlélési kézikönyv strandolóknak

A háziorvos hangsúlyozta, 11-15 óra között árnyékban üljünk, csak nagyon rövid időszakot töltsünk napsugárzásban, használjunk fényvédőkrémet, mert ezek segítenek, hogy ne alakuljanak ki bőrbetegségek.

Betegen ne!

Ha betegek vagyunk, ne menjünk strandra, mert további krónikus betegségek alakulhatnak ki és a többi strandolót is megfertőzhetjük – mondta Torzsa Péter.

„Sokkal gyorsabb a gyógyulás, ha otthon maradunk és csak utána élvezzük a nyár örömeit.”

Cukorbetegség esetén nem tesz jót a tűző nap, és természetesen az étkezésre is figyelni kell, mert a nem megfelelő táplálkozás akár eszméletvesztést is okozhat – mondta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

Meleg vízben a melegben

Torzsa Péter arra hívta fel a figyelmet, nem véletlenül írják ki, hogy mennyi ideig lehetünk a termálvízben, nagyon melegben még ennél is kevesebb ideig célszerű bent lenni, mert ájulás és szívproblémák is kialakulhatnak.

„A termálvíz nem tesz jót a gyerekeknek,

nem szabad bevinni őket!”

Baba a strandon

Túlélési kézikönyv strandolóknak

A megfelelő folyadékpótlás – ásványvíz, limonádé - segít a meleg napok könnyebb eltöltésében – mondta a háziorvos. Hozzátette, kisgyermeket, egy éves kor alatt, sehol se hagyjunk magára, mert akár meg is fulladhat.

   

Fertőzések

A leggyakoribb a gombás fertőzés, ennek megelőzése érdekében

papucsban strandoljunk,

utána pedig jól törölközzünk meg – tanácsolta Torzsa Péter.

„Előfordulhat légúti fertőzés is, ezeket megfelelő vitaminpótlással előzhetjük meg.”

Égés ellen

Az első napokban gyakori, hogy égési sérüléseket okoz a nap, megfelelő fényvédőkrémmel védekezzünk – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

„Ha alkoholt fogyasztunk, semmiképpen se feküdjünk ki a napra, mert ha elalszunk, égési sérüléseket szenvedhetünk.”

Fontos, hogy ismerjük a sürgősségi ellátás lépéseit; baj esetén rögtön hívjunk mentőt és kezdjük meg az újraélesztést.

„Minden másodperc számít,

akár meg is menthetjük egy vízbe fulladt ember életét.”


A címlapról ajánljuk