eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Veszélyhelyzet Debrecenben: támadnak a vaddisznók

Veszélyhelyzet Debrecenben: támadnak a vaddisznók

Április elején rendőrségi engedéllyel négy vaddisznót kilőttek már Debrecen lakott területén, később már tíz állat elejtéséről adtak hírt. Legutóbb a 33-as főút bevezető szakaszán ütközött autó a városba tévedt vaddisznóval. A vadászok szerint ki kell szorítani az állatokat a városból, mielőtt végzetesen elszaporodnak.

Rohamosan szaporodik az állomány, ezért kötelező a gyérítése, illetve belterületen kívülre szorítása – mondta a haon.hu oldalnak Varga Ferenc hivatásos vadász. A Kartács utca és környékén már mindennapos veszélyt jelentő vaddisznók kilövésével megbízott szakember szerint Berlin jó példa arra, hogy ha egy település nem lép időben, akkor utólag már nagyon nehéz a problémát kezelni, a minimum négyezer állat szinte megoldhatatlan feladatot jelent a német fővárosban. Ott már a város alkalmazásában lévő vadászok küzdenek a további térhódításuk ellen, nálunk még elég, ha valaki komolyan véve a feladatát, annyi disznót lő ki, ami szükséges az egészséges egyensúly fenntartásához.

Varga Ferenc Papp Zoltán megyei fővadásszal együtt hét vadlest állított fel, és

a gyérítésre kapott júniusig szóló engedély lejártáig tíz vaddisznót lőttek ki.

Ehhez először a fák között meghúzódó hajléktalanokat helyeztették el máshová, aztán kijelölték a szigorúan betartandó lőfolyosókat, melyekben egy célt tévesztett lövedék sem találhat el senkit. Ehhez éjjellátó készüléket is felhasználtak, így szembesültek azzal a ténnyel, hogy még akkor is sokan kódorognak az erdős részeken, ami fokozott elővigyázatosságot követelt. Emiatt még inkább szóba jöhetne a disznók befogása, majd megfelelő területre szállítása, ám az a módszer nagyon költséges, azaz marad az állomány gyérítése mint problémamegoldás.

A vadász szerint a kiváltó okokat kellene először megszüntetni. Varga Ferenc javasolta is az önkormányzatnak, hasson oda, hogy a Kartács utca bal oldalán található rendezetlen ingatlanokon legalább a derékig érő gazt takaríttassák el a tulajdonosokkal, mert a disznók kedvelt helye. Ugyancsak meg kellene akadályozni a szemetelést, a szerves hulladék lerakását az erdőben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×