eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Pénteken plakátozhatnak a parlamentben - a nap hírei

Irány Ázsia. Új tiszthelyettesek a Hősök terén. Napirenden a plakáttörvény. Farkas Flórián maradt az elnök. A nap legfontosabb hírei.

Kiváló lehetőséget teremt az innovatív magyar vállalkozások aktívabb ázsiai szerepvállalására Magyarország csatlakozása az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a bank éves közgyűlésén elmondta: több területen, így a vízgazdálkodás, a zöldenergia, az egészségipar és a városüzemeltetés terén lát lehetőséget az együttműködésre, a magyar cégek szakértelmének bevonására. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte a nagyobb regionális egységek, így a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség szorosabb együttműködésének fontosságát is.

A kormányfő szerint Magyarország elsőként bizonyította be, hogy a megállíthatatlannak nevezett népvándorlás megfékezhető és visszafordítható. Orbán Viktor a Hősök terén, rendőr tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén beszélt arról is: ragaszkodni kell ahhoz, hogy Magyarország sorsáról kizárólag a magyarok dönthessenek. A határvadászokat emberségre, határozottságra és a törvények betartatására kérte a miniszterelnök. Az 1206 rendőr tiszthelyettes kinevezése - a Készenléti Rendőrség háromezres létszámbővítésének negyedik ütemében - május 1-jétől, illetve július 1-jétől hatályos.

A menekültelosztási uniós megállapodás betartására szólított fel az észt kormányfő. Jüri Ratas a Die Welt című német lapban úgy fogalmazott: ha minden ország azt csinálja, amit akar, nincs többé Európai Unió. Hozzátette, hogy a migráció ellenőrzéséhez többek között megbízható visszaküldési mechanizmusra van szükség az unióban. Észtország július 1-jén átveszi az EU soros elnökségét, féléves elnökségének fő témái között a migráció, a keleti partnerség és a digitalizáció szerepel. Brüsszel a héten kötelezettségszegési eljárást indított Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen, amiért a 3 uniós állam elutasítja a menekültek kvóták szerinti elosztására vonatkozó, többségi szavazással elfogadott megállapodást.

Az LMP részt vesz a plakáttörvénnyel kapcsolatban összehívott rendkívüli parlamenti ülésen, de újra nemet mond a Fidesz javaslatára. Az Együtt is azt közölte: képviselői meg fognak jelenni a sajtóhírek szerint péntekre összehívott rendkívüli ülésen, de ha a Fidesz ismét a politikai hirdetéseket korlátozni kívánó javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, azt a párt képviselői ismét el fogják utasítani. A Magyar Idők kormánypárti forrásból úgy értesült: akár már pénteken, rendkívüli ülésen tárgyalhatja újból a plakáttörvényt az Országgyűlés. A burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó jogszabályt a köztársasági elnök csütörtökön küldte vissza a Háznak.

Ismét Farkas Flóriánt választotta elnökévé a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség. A szervezet közleménye szerint a Kisújszálláson megjelenő kongresszusi küldöttek ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották újabb 5 évre Farkas Flóriánt a legnagyobb cigány érdekképviseleti szerv vezetőjévé.

Az MSZP azt szeretné, ha minél több fiatal kerülne be a felsőoktatásba. Az ellenzéki párt választmányi elnöke a testület felsőoktatással és az akadémiai szabadság kérdéseivel foglalkozó ülése után azt mondta: az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz. Hiller István hozzátette: a hazai felsőoktatás színvonala az elmúlt mintegy fél évtizedben egyértelműen süllyedt, ezért az MSZP olyan programmal akar előállni, amely ezt a folyamatot megállítja, majd színvonal-emelkedést hoz. Közölte: a Botka-kormány első száz napjának egyik első intézkedése lenne a "lex CEU" eltörlése.

Ingyenes vagy kedvezményes belépést biztosít előadásaira az Operaház a gyermekvédelmi ellátásban élő gyermekeknek. Erről kötött együttműködési megállapodást a Magyar Állami Operaház a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója kiemelte, hogy a most bejelentett megállapodáson túl további terveik is vannak, így például felkutatni a balettművészet számára elkötelezhető, gyermekvédelemben élő gyermekeket, ösztöndíjjal segítve őket tehetségük kibontakoztatásában.

Az emberi jogi helyzet javításához kötötte az Egyesült Államok Kuba-politikáját az amerikai elnök. Donald Trump Miamiban tartott beszédében bejelentette: azonnali hatállyal törli elődje, Barack Obama megállapodását Kubával, de az Egyesült Államok havannai nagykövetsége nem zár be. Úgy vélte: az utazási és kereskedelmi enyhítések csak a havannai kormányt és a hadsereget gazdagították. Hozzátette: kész új megállapodást kötni a karibi szigetországgal, de Washington addig érvényben tartja a szankciókat, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat. Donald Trump szabad és nemzetközi ellenőrzés mellett lebonyolítandó választásokra szólította fel Kubát. Kuba visszautasította az amerikai elnök ellenséges kijelentéseit, de kész az együttműködésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×