eur:
389.4
usd:
361.47
bux:
68407.2
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vizsgálja a magyar civiltörvényt az Európai Bizottság - a nap hírei

Londonban a legutóbbi adatok szerint 12 halálos áldozata van a hajnali toronyháztűznek. Nem fogadták el a plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit a képviselők a parlamentben.

Londonban a legutóbbi jelentések szerint 12 halálos áldozata van a 120 lakásos toronyházban hajnalban keletkezett tűznek. Csaknem 80 sérültet ápolnak kórházban, 20 ember állapota válságos. A 24 szintes lakóépület teljesen kiégett. A ház mérete és bonyolult belső szerkezete miatt az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet megállapítani, és a hatóságok a tűz okát sem tudják. A Scotland Yard szerint napokig eltarthat az épület átkutatása. A házból a második emelettől felfelé csak a betonváz maradt meg.

Nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a parlamentben az átlátható kampánytevékenység érdekében javasolt kormánypárti törvénymódosítás, vagyis az úgynevezett plakáttörvény. A kétharmados passzusok mondták volna ki, hogy választási kampányidőszakon kívül tilos a plakátok kihelyezése a pártoknak. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék a korrupció oldalára állt. Az MSZP hiányosnak tartotta a jelenlegi javaslatot és arra is felhívta a figyelmet, hogy a szocialisták korábbi indítványait a Fidesz leszavazta. A Jobbik szerint a plakáttörvényről szóló parlamenti szavazáson komoly csatát veszített a Fidesz. Az LMP szerint a javaslatnak nem volt köze a párt eredeti indítványához, amely megtiltotta volna a kormánypropagandát.

Vizsgálja a magyar civiltörvényt az Európai Bizottság. Az illetékes szóvivő közölte: Brüsszel a Velencei Bizottsággal, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületével együttműködve elemzi, hogy a magyar jogszabály összhangban áll-e az unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával. A kedden elfogadott jogszabályt az ellenzéki pártok és az érintett szervezetek is elutasították.

Megszavazta a párizsi klímaegyezmény rendelkezéseinek végrehajtási intézkedéseit az Európai Parlament. A szabályok lehetővé teszik, hogy az Európai Unió teljesítse vállalásait, és 2030-ra összességében 40 százalékkal csökkentse károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Elindulhatnak a római-parti gát megvalósításához szükséges engedélyezési eljárások a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján. Az ellenzék szerint ugyanakkor a római-parti beruházásnál a hiányos dokumentumok miatt nem lehet felelősségteljes döntést hozni. A képviselők elvi hozzájárulást adtak a Magyar Úszószövetségnek arra, hogy megpályázza a 2022-es, vagy a 24-es rövidpályás úszó világbajnokság megrendezését. A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ értékesítéséről szóló javaslatot Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az ülés előtt.

Felkészültek a rendvédelmi szervezetek a nyári rendezvények fokozott biztosítására - nyilatkozták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke azt mondta: az ülésen a szervezetek komoly biztonsági intézkedésekkel készülnek az olyan tömegrendezvényekre, mint a vizes világbajnokság, a Formula-1-es futam, a Sziget fesztivál. Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta: az emberek eligazítását, képzését tekintve felkészültek, és a műszaki, pénzügyi feltételek is biztosítottak.

A kevesebb munkanap miatt csökkent az ipari kibocsátás áprilisban. A KSH adatai szerint a termelés 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a márciusi kimagasló 14,1 százalékos növekedés után. Az ipar belföldi értékesítése gyakorlatilag stagnált, az export 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint nem erősödött az együttműködés a szakmai érdekképviseletek és a kormányzati oldal között. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatási államtitkár javuló kapcsolatokra vonatkozó álláspontjára reagált. Az érdekképviseleti vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény egyeztetési kötelezettséget ír elő, de a köznevelési érdekegyeztető tanácsot főként csak olyan időpontokban hívták össze, amikor már a parlament előtt volt a köznevelési törvény és a módosító javaslatok.

Június 26-án, hétfőn búcsúztatják Jókai Anna Kossuth Nagydíjas írót a Magyar Szentek Plébánián Budapesten. A nemzet művésze címmel kitüntetett író életének 85. évében június 5-én hunyt el.

Vádat emelt a Kun-Mediátor cég milliárdos csalással gyanúsított vezetője ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A döntően magánszemélyeknek okozott kár összege százezer forinttól egymilliárd forintig terjed. A 768 sértett sérelmére elkövetett bűncselekmények kárértéke összességében meghaladja a tízmilliárd forintot.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×