eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Konzervatív voksokra is számít az MSZP csapatkapitánya

Konzervatív voksokra is számít az MSZP csapatkapitánya

Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének az a feladata, hogy olyan alternatívát kínáljon, amiben akár egy konzervatív szavazó is megtalálja azt a jövőképet, amiért a változásra voksol – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője.

Az MSZP politikusainak a hétvégi kongresszus óta Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje szabja meg az irányt, határozza meg a feladatokat a kampányban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

„Azt várjuk, hogy egy sokkal határozottabb, egységesebb kommunikáció alakuljon ki. Botka László, a Magyar Szocialista Párt csapatkapitánya”

- fogalmazott a párt fővárosi frakcióvezetője.

Horváth Csaba azt mondta, az, hogy Botka László az MSZP 2010 előtti politikájával szakítani akar, számára azt jelenti, hogy szembe kell nézniük a korábbi döntéseikkel, például a 13. havi nyugdíj eltörlésével.

„Ha az a kérdés, hogy hibás döntésnek tartom-e, hogy ezt mi 2009-ben megtettük, akkor nagyon határozottan az a válaszom, hogy igen. Akkor győztek azok az érvek vagy vélemények, hogy a válságkezelői felelősség nagyobb annál, mint az, hogy ez milyen káros hatásokkal bír. Ma nyilván ez egy hitelességi deficit, hogy vissza akarjuk állítani a 13. havi nyugdíjat, de akkor azt egy világgazdasági válság közepette fel kellett függeszteni. De ez azt is jelenti, hogy ugyanazokat a hibákat vagy hasonló hibákat nem akarjuk még egyszer elkövetni, mint amit a 2010-es kormányzáskor elkövettünk” - mondta Horváth Csaba.

Konzervatív voksokra is számít az MSZP csapatkapitánya

Az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, azok közül a vezetők közül, akik például ezt a döntést meghozták, 2018-ban senki sem indul a párt színeiben. Horváth Csaba szerint Budapesten a baloldal számára nincs olyan választókörzet, amelyről le kellene mondania.

„Ma mindenhol többségben vannak azok a választók, akik változást akarnak. Budapesten biztosan ez a helyzet – körülbelül 70 százalékos arányt jelentenek a választókon belül. Ebből úgy lehet többség, hogy

Botka Lászlónak egy olyan alternatívát kell felmutatnia, amiben nemcsak egy baloldali, nemcsak egy MSZP-s, de még akár egy konzervatív-mérsékelt jobboldali is megtalálja azt a jövőképet, amiért a változásra fog szavazni”

- véli az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

Horváth Csaba szerint sokak számára már teljesen mindegy, hogy ki az ajánlattevő, csak az a fontos, hogy megválasztása esetén változtasson a jelenlegi politikai helyzeten.

Nem pártokkal kötne választási szövetséget az MSZP

Nem párt, hanem jelölt alapon kötne akár helyi választási szövetségeket az MSZP a 2018-as választásra – mondta Horváth Csaba.

A demokratikus oldal győzelméhez a jövő évi parlamenti választásokat megelőzően szükség van együttműködésre, de nem feltétlenül olyan megoldásban, mint eddig – véli az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

„Együttműködést létre kell hozni. Hogy ehhez kellenek-e a pártok, kellenek-e társadalmi szervezetek, ma nem tudjuk. Eddig kellettek, viszont a kutatásokból az derült ki, hogy noha ezek a szövetségek erősek, nem hoznak annyi szavazót, mint amennyi a kormányváltáshoz kell” - közölte a párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

Horváth Csaba hozzátette, nem biztos, hogy mind a 106 egyéni választókörzetben lesz MSZP-s jelölt, hiszen ha mondjuk egy helyi közösség nagyon erős indulót állít, a párt beállhat mögé is.

„Ha jól tudom, ma 88 olyan pártot tartanak nyilván, ami magát politikai szereplőnek gondolja, és elméletben indulhatna a választásokon. Nyilvánvalóan az nem reális kép, hogy mind a 88 pártnak lesz majd képviselője a következő parlamentben, egy 199 fős parlamentben. Tehát kell, hogy legyenek olyan szereplők, akik támogatják a kormányváltást, de nem azon az alapon, hogy hány képviselői helyet tudnak igényelni és hol van a legjobb jelöltjük. Egyébként ha jó jelöltje van egy-egy közösségnek, akkor azt akár felajánlja a közösség számára, és ha tényleg ő a legjobb, mindenkinek elemi érdeke az lesz, hogy ő legyen a közös jelölt abban a konkrét körzetben, hiszen neki van a legnagyobb esélye megszerezni az egyéni győzelem szavazatait” - véli Horváth Csaba.

A fővárosi frakcióvezető azt mondta, Botka László megválasztása esetén kormányzati intézkedésekkel igyekeznének az önkormányzati választási felkészülést segíteni.

„A választói hangulatot lehet javítani azzal – ami szerintem normális lenne, de nem mindig szokásos Magyarországon –, hogy a választási ígéreteteket be kell tartani a lehető legrövidebb időn belül.

Medgyessy Péter ezt csinálta 2002-ben, és ezzel egy nagyarányú erősödés következett be a választási eredményhez képest” - mondta a fővárosi frakcióvezető.

Horváth Csaba beszélt arról is, csökkenteni szeretnék a jövedelmi különbségeket, hogy például a Nemzeti Bankban ne legyen 100-szoros jövedelemkülönbség az elnök és a portás között, és az alapjövedelem bevezetésével azt garantálnák, hogy aki dolgozik, legalább az alapvető szükségleteit ki tudja elégíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×