eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sosem látott családtámogatás vagy tenyészállatként kezelt nők?

Sosem látott családtámogatás vagy tenyészállatként kezelt nők?

A legfontosabb szempontok és kijelentések a parlament napirend előtti üléséről.

A családtámogatásról vitatkoztak az országgyűlési képviselők napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén, amely délután egy órakor kezdődött. 

Az ülés elején a törvényhozás tagjai megemlékeztek a manchesteri terrortámadás áldozatairól és egy volt kisgazda politikusról, Pintér Istvánról, aki a közelmúltban hunyt el.

Sosem látott családtámogatás vagy tenyészállatként kezelt nők?

Ezt követték a napirend előtti felszólalások. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára a kabinet új családtámogatási intézkedéseit méltatta. Magyarország 2018-ban a GDP majdnem 5 százalékát költi a családokra - mondta Veresné Novák Katalin. A fideszes Selmeczi Gabriella és a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa pártja támogatásáról biztosította a kormány elképzeléseit.

A Jobbik frakciójából Dúró Dóra reagált a felszólalásokra. Az ellenzéki képviselő egyebek mellett a külföldön gyermeket vállaló családok hazahívását szorgalmazta. Az LMP frakcióvezetője, Szél Bernadett szerint a Fidesz rendszerében csak az oligarchák családjai járnak jól.

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő kijelentette, hogy 2018 nemcsak a családok éve lesz, hanem az Orbán-kormány bukásáé is.

A frakcióreakciók után ismét a szocialista politikust hallgatták végig a képviselők, aki kevesellte a gyermeket vállaló családok állami támogatásának mértékét és megvádolta a kormányt, hogy a szülésre kötelezett tenyészállatoknak állítja be a nőket.

Veresné Novák Katalin válaszában az MSZP-sek fejére olvasta, hogy azok milyen családtámogatásokat szüntettek meg, amikor kormányon voltak. Ezt hallva a szocialista képviselők közbekiabáltak, ami miatt az ülést vezető Kövér László házelnök nagyon mérges lett és rendreutasította őket.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője Németh Szilárd fideszes alelnököt bírálta, aki azt találta mondani, hogy a nőknek tele kell szülniük a világot. Az ellenzéki politikus szerint az egyszülős családoknak a jelenleginél több állami támogatást kellene kapniuk. Ehhez ajánlotta pártja "Nem vagy egyedül" című javaslatcsomagját.

Veresné Novák Katalin szerint az Orbán-kormánynál senki sem költött még többet a családokra. Az egyszülős családok például előnyben részesülnek a bölcsődei felvételnél, és üdülési pályázatot hirdettek nekik - tette hozzá az államtitkár.

A jobbikos Apáti István arról beszélt, hogy a korrupció terjedésének első számú felelőse és egyben kedvezményezettje Orbán Viktor miniszterelnök. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint viszont a kormány harcol a korrupció ellen és nem szervezi azt. Különben is a Jobbik nem kormányképes, és lehet, hogy Oroszország pénzeli.

A kereszténydemokrata Hollik István és Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár szerint Botka László szocialista miniszterelnököt nem érdekli a magyarok biztonsága és Európa sorsa, mert migránspárti, hiszen a hétvégén azt mondta, hogy elbontatná a határkerítést.

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető skandallumnak nevezte, hogy az Európai Parlament Magyarországot elítélő határozatában védelmébe vette a terrorizmus miatt bíróság elé állított Ahmed H.-t, aki a röszkei határostrom egyik szervezője volt 2015 szeptemberében. Dömötör Csaba államtitkár osztozott vele a megdöbbentség érzésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×