eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiderült: bűncselekmény nem, de több jogsértés is történt a gödi speciális otthonban

Kiderült: bűncselekmény nem, de több jogsértés is történt a gödi speciális otthonban

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel a most lezárult minisztériumi vizsgálat a Gödi Topház Speciális Otthonban, ugyanakkor bűncselekmény nem történt. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár cáfolta, hogy erőszakra, bántalmazásra, éheztetésre utaló jeleket találtak volna. Czibere Károly úgy vélte: egyedi esetről van szó, rendszerszintű ellenőrzésre, felülvizsgálatra nincs szükség.

Az ellenőrzés azután indult el, hogy egy nemzetközi civil szervezet május elején írt jelentése szerint az otthon csaknem kétszáz fogyatékkal élő lakóját embertelen körülmények között tartották. 

Történt jogsértés az intézményben

– hangsúlyozta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

„Egyrészt az infrastruktúra lelakott, nem biztosítja az intimitást. Hiányoznak a WC-ülőkék, a zuhanyfüggönyök, rendkívül zsúfolt az intézmény. Van olyan szoba, ahol az előírt négy ágy helyett öt-hat is található.”

A másik súlyos probléma a munkaerőhiány – tette hozzá Czibere Károly. Az intézményben nincsenek elkülönítve sem a kis- és felnőttkorú, sem az enyhén és a súlyosan fogyatékos lakók sem – jegyezte meg a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

„Ezt súlyosbította, hogy az elmúlt hat-nyolc hónapban jelentős, 24 százalékos fluktuáció volt.

Az új vezető beállásakor majdnem húszan léptek ki.”

Czibere Károly jelezte, ez az intézmény az országos átlagosnál több forrással rendelkezett, ezért most egy célzott könyvvizsgálat fogja megállapítani, ezt mire költötték. Azt is vizsgálták a szakértők, hogy a civil szervezet által jelzett súlyos esetek: erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, éheztetés, kínzás, megtörténtek-e – tette hozzá a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

„Ezeket sem a korábbi, sem a mostani vizsgálatok és a hozzátartozói visszajelzések nem igazolták, nincs ezekre utaló jel.

Nem történt bűncselekmény.”

Ugyanakkor azt látszott, hogy sorozatosan megszegték a szociális törvény és azok végrehajtási rendeleteit és sérültek a munkavállalók jogai is – mondta el az államtitkár. Czibere Károly hozzátette, rosszul voltak besorolva dolgozók és az is előfordult, hogy nem kaptak meg műszakpótlékot.

„Ennek pótlásáról intézkedtünk.”

A szabálytalanságokért döntően az intézmény vezetőjét terheli felelősség, Czibere Károly hozzátette, egy új igazgató az ellátási színvonalban feltárt hiányosságokat gyorsan, legkésőbb őszre pótolni tudja.

„Előírtunk egy kötelező érvényű, harmincpontos intézkedési tervet, a pontok többsége haladéktalan intézkedést igényel, a többinél július 20-a a határidő.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×