eur:
392.73
usd:
366.23
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Völner Pál: nem hiszem, hogy az ügyvédi irodák átláthatósága a legnagyobb probléma

Völner Pál: "nem hiszem, hogy az ügyvédi irodák átláthatósága a legnagyobb probléma"

Az ügyvédi titoktartás védelmével indokolta az igazságügyi tárca államtitkára, hogy a jelenleg az Országgyűlés előtt fekvő ügyvédi törvénnyel sem teszik átláthatóbbá az ügyvédi irodák tevékenységét.

Bekerültek az új ügyvédi törvénybe azok a változtatások, amelyek korábban a kamara és a szakmai szervezetek részéről felmerültek – mondta el az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Völner Pál hangsúlyozta:

csapatmunka volt.

Arról, hogy az ügyvédi irodák tevékenységének átláthatóságának szabályozása kimaradt a törvényből, az államtitkár azt mondta, azért lehetett, mert szakmai részről nem érkeztek olyan érvek, amelyek napirendre tűzték volna. Völner Pál hozzátette, az a 2015-ös döntés, amely eltörölte azt az egy évvel korábbi előírást, amely szerint az ügyvédi irodáknak, a gazdasági társaságokhoz hasonlóan kötelezővé tette, hogy az éves pénzügyi beszámolóikat nyilvánossá tegyék, azért született, mert az ügyvédi munka jellege eltér a gazdasági társaságokétól, az ügyvédi irodák titoktartásra kötelezettek.

Egyszer már átlátható volt

2014 márciusában fogadta el az Országgyűlés azt az előírást, hogy az ügyvédi irodáknak kötelező közzé tenniük éves pénzügyi beszámolóikat, 2015 júniusában azonban,  amikor már néhány ügyvédi iroda be is nyújtotta e dokumentumot az ügyvédi kamarának, a Ház váratlanul eltörölte a kötelezettséget. Az akkori sajtóhírek alapján a kormánypárti képviselők sem tudták, hogy ki nyújtotta be az erről szóló – egyébként az igazságügyi tárca által sem támogatott – módosítást egy salátatörvényhez, mégis megszavazták.

„Az átláthatósági részt a törvényalkotó így is meg tudta állapítani. Ahol követelmény az átláthatóság,

a közszféra oldaláról, jelenleg is áttekinthetők a szerződések.”

Az üvegzsebtörvény mellett az önkormányzati és állami döntések szerződéseit most is nyilvánosságra kell hozni – közölte az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

„Azt, hogy melyik iroda milyen értékben kap megbízást a közszférából, jelenleg nyilvános adat.”

Az azonban eltérne a nyugati szabályozástól is, ügyvédi titoktartás szempontjából, ha az is nyilvános lenne, hogy egy ügyvédi irodának havonta milyen megbízása van egy-egy multinacionális céggel – hangsúlyozta Völner Pál.

„Ezt a témakört nem a széles nyilvánossággal osztják meg. Egy ügyvédi iroda ugyanúgy az adóhatóság látókörébe tartozik, törvényesen kell működnie, be kell tartania a számviteli, könyvviteli szabályokat, ez teljesen tisztázott. A transzparenciát pedig a közszféra felől a törvény biztosítja.”

Arról, hogy az ellenzék szerint az lehet a háttérben, hogy nem kívánják nyilvánosságra hozni a kormányzathoz közelálló ügyvédi irodák bevételeit, Völner Pál úgy vélekedett,

semmi nem indokolja, hogy a korábbinál szélesebb körben nyilvános legyen az ügyvédi irodák szabadpiaci aktivitása,

hogy szigorítsanak a korábbi vagy a más országokhoz képesti gyakorlaton.

„Nem hiszem, hogy jelenleg ez a magyar gazdaság és a jogásztársadalom legnagyobb problémája, de ha a többség így érzi, az érintettek el kell, hogy gondolkodjanak ezen a kérdésen.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×