eur:
388.54
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ilyen volt a matekérettségi

Ilyen volt a matekérettségi

A korábbi évek egyik legkönnyebb vizsgája volt az idei matematika írásbeli érettségi - mondta az InfoRádiónak a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Veres Pál kifejtette: egy átlagos tudású és felkészültségű diák is simán megoldotta a feladatok jó részét, igaz, nagyon kellett figyelni a szöveges tartalmakra.

A várakozásoknak megfelelő volt a feladatsor a matematika érettségin, nem tartalmazott olyan elemeket, amelyek meglepetést vagy újdonságot jelentettek volna a diákok számára – mondta a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Veres Pál szerint

az elmúlt éveket nézve az átlagosnál könnyebb volt a vizsga.

Az első rész 12 feladatot tartalmazott. Ebben csak az elemi definíciókat és azok alkalmazását kéri számon a feladatlap.

„A legtöbb szinte fejben megoldható. Könnyű, színes, sokrétű feladatok szerepeltek a vizsgán, amelyek felölelik a középiskolai tananyagot. Ez a rész megoldható volt 45 perc alatt” - fejtette ki Veres Pál.

A második részben már bonyolultabb, több számítást igénylő, komplex feladatok várták az érettségizőket. Három olyan feladat volt, amelyek elemi tételek egy fokkal bonyolultabb vagy összetettben feladatokban való alkalmazását kérték számon.

„Kedvcsinálóként egy másodfokú függvénnyel indult ez a rész. Majd egy geometria példát kellett megoldani, amely derékszögű háromszöget tartalmazott. Ez sem bonyolult, szeretik a gyerekeket. Aztán egy kördiagramot kellett vizsgálni. Az első fele statisztika jellegű feladat volt, utána sorozatot kellett előállítani. Ha jól értelmezik a szöveget, ez sem lehetett nehéz” - közölte az igazgató.

Még három feladatot kellett megoldani, amelyek között volt koordinátageometriai, százalékszámítás, valószínűségszámítás és kombinatorika is. Itt csak a hosszú szövegezés ijeszthette meg a diákokat – vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×