eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Félmillió embert veszített a Fidesz

Megtépázta a kormánypárt és az államfő népszerűségét az elmúlt három hónap - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG hetilap közöl.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami azt jelenti, hogy az utóbbi negyedévben közel félmillió szavazó távolodott el a kormánypárttól - áll a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelynek néhány részét a hvg.hu közölte..

A felmérést a Medián április 21. és 26. között végezte, vagyis bőven azután, hogy a kormány a legnagyobb tiltakozást kiváltó, CEU elleni támadása elindult.

Januárban a Fidesz 37 százalékon állt, áprilisban 31 százalékot mértek. 

A Fidesz veszteségéből az ellenzéki pártok közül a legtöbbet a Jobbik kasszírozta, a teljes népességben 14 százalék, a választani tudó "biztos" szavazók közül 20 százalék áll Vona Gáborék mögött.

A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok együttes támogatottsága 20 százalékról 24 százalékra nőtt három hónap alatt a teljes népességben, az MSZP 9 százaléka mellett a DK és az LMP 4-4 százalékon, a Momentum 2 százalékon, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt, a Moma és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll, a Liberálisok jelenleg nem mérhetők.

Az elmúlt hetek eseményei, a CEU-törvény kritikátlan aláírása Áder János államfő népszerűségét is megtépázta, amely 11 pontot zuhant.

Orbán Viktor sem lett népszerűbb, ő 9 pontot esett vissza,

miközben Vona Gábor és Hadházy Ákos szimpatikusabb lett a választóknak.

Míg Botka László országos ismertsége 78 százalékról 91 százalékra ugrott, addig népszerűsége nem változott, az továbbra is 34 ponton áll, akárcsak Vona Gáboré vagy Kósa Lajosé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×