eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla
Csak ennyi kell, és ugrik a jogosítvány

Csak ennyi kell, és ugrik a jogosítvány

Rendszeresen szerepel a hírekben, hogy ittas vezetésért bevonja a rendőrség a jogosítványt, de a D.A.S. JogSzerviz felhívja a figyelmet, hogy alkohol fogyasztása nélkül is könnyen elveszíthető a vezetői engedély.

Külön kormányrendelet határozza meg azokat az eseteket, amikor mérlegelés nélkül, az intézkedő rendőr a jogosítványt elveszi - derül ki az összeállításból, amelyet a Napi.hu vett észre.

  • A rendőr köteles a jogosítványt a helyszínen elvenni, ha a sofőr közúti veszélyeztetéssel, halált, vagy maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset okozásával gyanúsítható, illetve ha ittas, vagy bódult állapotban vezetett. Ezek mind büntetőjogi tényállások.
  • Szintén a helyszínen veszik el a jogosítványt, ha a sofőr járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a vezetési jogosultságát jogerősen szünetelteti például  ittas vezetés miatt. 
  • Búcsút mondhat az a járművezető a jogosítványának, akinek az esetében gyanú van arra, hogy a jogosítványa hamis, vagy meghamisították, vagy más módon visszaéltek vele.
  • Ha a jogosítványt körözik, akkor annak egyenes következménye a bevonása.

Bármelyik eset is valósul meg, a jogosítvány helyszíni elvételről átvételi elismervényt kell kapni, melynek tartalmaznia kell az elvétel indokát, jogalapját.

A további eljárásban vizsgálni fogják, hogy a jogosítvány elvételének alapjául szolgáló tényállás megvalósult-e. Ha igen, akkor a marasztaló határozatban rendelkezni kell arról is, hogy a járművezetéstől való eltiltás milyen időtartamra szól, milyen feltételekkel adható vissza a jogosítvány.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×