eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Piszkos kis törvény - kiakadt az ellenzék

"Piszkos kis törvény" - kiakadt az ellenzék

Egyik ellenzéki párt sem támogatta a civil szervezetek átláthatóságát célzó kormánypárti javaslatot az előterjesztésről tartott ötpárti egyeztetésen.

Az elmúlt két évben különösen fontossá vált a külföldről támogatott civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága, hiszen Magyarországnak ezen keresztül is meg kell védenie magát - ezzel indokolta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az átláthatósági szabályozás szükségességét a tervezetről szóló ötpárti egyeztetést követően.

„Minden olyan szervezetnek, amely 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást kap, regisztrálnia kell magát, mint külföldről támogatott szervezet” - fejtette ki.

Hollik István a KDNP részéről sikertelennek értékelte a találkozót, mivel az ellenzéki pártok nem osztották a kormánypártok véleményét.

„Vannak olyan külföldről támogatott civil szervezetek, amelyek sok esetben a demokrácia játékszabályait megkerülve próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. Mi sem többet, sem kevesebbet nem akarunk ezzel a javaslattal, hogy ezek a szervezetek

hozzák nyilvánosságra, hogy külföldről kitől és honnan kaptak pénzt”

- emelte ki.

A szocialista Bárándi Gergely aláhúzta, hogy pártja semmilyen olyan javaslatot nem támogat, amely újabb támadást jelent a civilek ellen vagy lehetőséget teremt megbélyegzésükre.

„A kormány egész egyszerűen nem tűr kritikát, nem tűr ellenvéleményt,

ha kell, akkor törvényalkotással, ha kell akkor adminisztratív eszközökkel akadályozza meg vagy próbálja megakadályozni azt, hogy ezek a vélemények elhangozhassanak” - hangsúlyozta az MSZP politikusa.

Szávay István a Jobbik részéről szintén nem támogatta az előterjesztést, mert bár az átláthatóság igényével egyetértett, átfogóbb szabályozást szorgalmazott.

„A javaslat nem beszél arról, hogy milyen belföldi befolyásolási kísérletek lehetnek egy civil szervezet esetében. Ha van Magyarországon olyan civil szervezet, amely átláthatatlanul működik, és amely politikát befolyásol, az éppen a CÖF” - vélekedett.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke úgy fogalmazott, hogy

a kormány ismét át fog lépni egy vörös vonalat,

csakúgy, mint a felsőoktatási törvény módosításával.

„Piszkos kis törvényről van szó, igazán semmit nem változtat az átláthatóságon, ellenben tesz egy sárga csillagot szervezetek neve mellé” - fejtette ki.

Bár a nemrég indult nemzeti konzultáció egyik kérdése pont e témára vonatkozik, a kormánypárti javaslat Gulyás Gergely szerint már a húsvét utáni héten napirendre kerülhet az Országgyűlésben. A frakcióvezető-helyettes az erre vonatkozó kérdésre hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják a választók véleményét, ám mire 5-6 hét múlva a Ház dönt a kérdésről, addigra már majdnem minden adat rendelkezésre állhat a konzultációról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×