eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nálunk is külön járműkategória lehetne az iskolabusz, saját, szigorú szabályokkal

Nálunk is külön járműkategória lehetne az iskolabusz, saját, szigorú szabályokkal

Támogatja a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete az oktatásért felelős államtitkár néhány nappal korábbi felvetését, miszerint az Egyesült Államok mintájára Magyarországon is létrehozzanak egy külön járműkategóriát az iskolabuszoknak.

A Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte: a legfontosabb az, hogy a gyerekek biztonsága szavatolva legyen, ennek kell mindent alárendelni.

„Ez egy többtényezős dolog. A pedagógusoknak kell okos, megfelelő döntéseket hozniuk, de emellett nyilván a közlekedésbiztonsági szakembereknek, és a buszokat, utazási irodákat működtetőknek is alaposan végig kell gondolniuk, hogy az a gyakorlat, amit eddig folytattak, megfelelő volt-e vagy nem” - vázolta a feladatokat a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének alelnöke.

Nálunk is külön járműkategória lehetne az iskolabusz, saját, szigorú szabályokkal

Hozzátette: amellett, hogy a sofőrnek kipihentnek kell lennie, a járműnek is megfelelő állapotban kell lennie. Az is fontos, hogy mennyire utaznak messzire a gyerekek, milyen terepviszonyok között, illetve nappal vagy éjszaka kell vezetni.

Az oktatásért felelős államtitkár néhány nappal ezelőtt azt mondta, elgondolkodnak azon, hogy az Egyesült Államok mintájára Magyarországon is létrehozzanak külön járműkategóriát az iskolabuszokra.

Hamar Pál úgy véli, hogy ennek a tervnek van relevanciája.

„Az Egyesült Államokban egészen sajátos szabályok is érvényben vannak: ha egy iskolabusz egy vasútátkelőhöz ér, akkor a sofőrnek ki kell szállnia és meg kell győződnie arról, hogy nem jön-e vonat,

és csak miután visszaszáll a járműbe, kelhet át a sínen” - tette hozzá az egyetemi tanár.

„Az Egyesült Államokban annyira precízen és annyira a gyerekek megóvása érdekében alkottak szabályokat, hogy ha nem is betű szerint vagy teljesen, de bizonyos része nekünk is követendő kellene, hogy legyen” - véli a Magyar Testnevelő Tanárok Egyesületének alelnöke.

„Elképzelhetőnek tartom, hogy külön kategóriájú iskolabusz, vagy külön erre szakosodott utazási irodák kimondottan erre a tevékenységre szakosodott alkalmazottai utaztassák a gyerekeket buszos kirándulásokra,

esetleg sítáborokba” - jelentette ki Hamar Pál.

Január 20-án éjjel  egy magyar fiatalokat szállító autóbusz szenvedett balesetet  az olaszországi Verona közelében, amelyben tizenheten életüket vesztették, huszonhatan pedig megsérültek. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×