eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Mosányi Emőke: Ha törődünk a gyermekkel, akár tabletezhet is

Mosányi Emőke: Ha törődünk a gyermekkel, akár tabletezhet is

A mobiltelefonok és tabletek nem válthatják ki a szülők és gyermekük közötti személyes beszélgetéseket - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének alelnöke. Mosányi Emőke beszélt arról is, a gyermek kétéves korában derül ki egyértelműen, ha a hallásával vagy beszédkészségével baj van.

Tablet törődéssel

Az élő nyelv hiánya, ha egy pici gyermeket gyakran foglalnak le mobiltelefonok, tabletek vagy akár televíziók képernyőjén futó videókkal, okozhat később beszéd problémákat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mosányi Emőke, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének alelnöke.

„Bár nincsenek erre nagyon kutatási eredmények, hisz annyira gyorsan fejlődik az infokommunikáció, és azt csak hosszú távon lehetne nyomon követni, hogy milyen hatása van akár az idegrendszerre, akár a szemre, de az biztos, hogy a pici gyerekeknek

nem jók ezek a villódzó fények,

amiket folyamatosan lát. 1,5-2 éves korban nyilvánvalóan nem fogjuk tudni megakadályozni, hogy ezekkel játsszanak, mert nekünk kellene steril környezetet teremtenünk és nem használnunk ilyen eszközt.”

Megfelelő törődés mellett azonban ezek az eszközök sem okozhatnak problémát – tette hozzá Mosányi Emőke.

Mosányi Emőke: Ha törődünk a gyermekkel, akár tabletezhet is

„Ha beszélünk, mesélünk, sétálunk, kirándulunk, gyurmázunk, sütünk együtt süteményt a gyermekkel, maradhat a tablet is.”

Tehát a személyes beszélgetéseket nem válthatják ki az efféle technikai eszközök – húzta alá a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének alelnöke.

Ha nem hall, a beszéddel is baj lesz

Időben észre lehet venni, ha a csecsemő hallásával vagy beszédkészségével problémák vannak – mondta Mosányi Emőke. A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének alelnöke példaként említette, hogy bajt jelezhet, ha a csecsemő nem figyel oda a zajokra, hangokra.

„Ez lehet apróság, például vezetéses halláscsökkenése, ami orvosilag kezelhető. De lehet idegi eredetű is. Erre mindenképpen érdemes figyelni, mert ha nem jó a hallás, a beszédfejlődés zsákutcás folyamat lehet.”

Amennyiben a gügyögés nem indul meg időben, az is intő jelként szolgálhat, ezért érdemes kikérni a védőnő, gyermekorvos tanácsát. Vízválasztónak a gyermek kétéves kora tekinthető – fogalmazott Mosányi Emőke.

„Kétéves korban, magyar és nemzetközi adatok is azt mondják, hogy ötven aktív szókinccsel kell rendelkeznie a gyereknek, sőt akkor már kéttagú szókapcsolatokat is mondania kellene.”

Ha valami szokatlant észlel a szülő, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének alelnöke szerint ilyenkor már

nincs értelme túl sokat várni,

szakemberhez kell fordulni.

„A szakember első körben nyugodtan lehet a háziorvos vagy a védőnő. A korai fejlesztésnek elindul egy komoly szűrő- és jelzőrendszere, ahol a védőnők rendszeres szülői kikérdezéssel, gyermekmegtekintéssel fogják jelezni, ha valamilyen eltérést éreznek. Ezt a háziorvosok és a szakszolgálatnak, nekünk is jelzik, tehát nagyon

komoly segítséget kaphat a szülő.”

Ezt a folyamatot márciustól jogszabály írja elő, a védőnők és a háziorvosok képzése másfél éve megtörtént – mondta Mosányi Emőke az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×