eur:
390.6
usd:
364.78
bux:
68161.57
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A győztes diákok szerint ez a magyar oktatás sikerének receptje

Az analitikus gondolkodásban jók a magyar diákok, ezt kellene erősíteni a problémamegoldó és a prezentációs készségek fejlesztésével - mondta az InfoRádiónak Erőss Domonkos, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, aki három csapattársával nemrég megnyerte egy floridai egyetem nívós nemzetközi esettanulmányi versenyét.

Tizennyolc másik neves külföldi egyetem csapatával versenyzett a magyar corvinusos csapat, Erőss Domonkos, Csanádi Luca, Madarász Natália, Nemes Bence a Heavener Nemzetközi Esettanulmányi Versenyen

Az első esetben a Northrop Grumman nevű amerikai hadiipari cég egy HR-stratégiát kellett kidolgozni, míg a 30 órás hosszú esetben - amelyen eldőlt a győztes kiléte - a CSX Transportation nevű amerikai vasúttársaság stratégiájának módosítását kellett kidolgozni, és eldönteni, hogyan lenne a legjobban befektetni 500 millió dollárt.

A versenyen az volt a fókusz, hogyan lehet megoldani egy problémát és hogyan készítenek el egy stratégiát. Az egyetemen és versenyeken is sok esetet oldanak meg a diákok, amelyhez a legfontosabb a strukturált problémamegoldó és az analitikus gondolkodás, ez utóbbi volt a csapat erőssége.

A győztes magyar csapat három tagja nemzetközi gazdálkodás szakra jár, a negyedik tag pedig gazdálkodásmenedzsment szakos.

Szerintük is látható, hogy a magyar oktatás sokkal inkább elméleti fókuszú, mint például az amerikai. Ugyanakkor a Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézete által kidolgozott kurzuson is vannak a problémamegoldó, strukturált gondolkodást segítő órák. Ebben tehát vannak nagyon jó magyar kezdeményezések, de valóban, az amerikai, kanadai és ausztrál képzések is gyakorlatiasabbak, és például a prezentációs készségekben is erősebbek - mondta Erőss Domonkos.

A külföldi diákoknak viszont nem volt meg az analitikus gondolkodásmód, ami a magyar oktatás előnye, és ami a csapat végső sikeréhez is hozzájárult.

Ez versenyelőny lehet, ezt kellene kombinálni a csapatmunka erősítésével, problémamegoldással és a prezentációs készségek fejlesztésével. 

A nagy presztízsű verseny megnyerésével egyébként a Corvinus csapata kiharcolta a részvételt a bajnokok globális versenyén, és a helyszínen több más eseményre is meghívást kaptak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Felforgatták a piacot a váratlan adatok, de már körvonalazódik az irány

Felforgatták a piacot a váratlan adatok, de már körvonalazódik az irány

A piacok láthatóan az AI korában is még mindig narratívák mentén mozognak. Az Egyesült Államok gazdaságával kapcsolatos narratívák az elmúlt években többször is drámaian változtak. 2023 elején a piac egész biztos volt egy év végéig bekövetkező amerikai és globális recesszióban, ám a világgazdaság meglepő ellenálló képességet mutatott.  Ezzel szemben ez év elején a piaci hangulat ingája átlendült a másik irányba. Egy pár kedvező inflációs adat után 2023 utolsó negyedévében egy túlzottan optimista "goldilock" forgatókönyv körül alakult ki a korábbihoz hasonlóan erős piaci konszenzus, amely szerint az inflációt anélkül sikerül megtörniük a jegybankoknak, hogy az komolyabb visszaesést okozzon a gazdasági növekedésben. Január óta a piaci narratíva ismét változni látszik. Az elmúlt pár hónap makacs inflációs és erősnek tűnő munkaerő piaci adatai inkább azt a nézetet erősítik, hogy a Fed a piac által tavaly év végén vártnál jóval tovább fogja a jelenlegi kamatszintet fenntartani. A kötvénypiac alkalmazkodása az új narratívához már több hónapja elkezdődött, míg a részvénypiac csak most kezd idomulni. A cikk célja, hogy áttekintsük a globális folyamatokat, amelyek továbbra is meghatározhatják a befektetési portfóliók teljesítményét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×