eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Arcok 1956-ból - Tumbász Ákos

Szórólapozás miatt - az akkor alig 18 éves fiatalembert - tíz év börtönre ítélték. '56-ban szabadult. Később letartóztathatták volna, hogy letöltse korábbi büntetését, ám a kádári megtorlásbesúgókkal vette körül, és egy szövevényes perben próbálta bizonyítni bűnösségét. Tumbász Ákos portréja.

Új műsor indult reggelenként az InfoRádióban. A három-négyperces összeállításokban minden hétköznap egy-egy '56 után-miatt halálraítélt forradalmár alakját mutatjuk be. Összesen 56 portré készül a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködésben.

Tumbász Ákostisztviselő (1935-1959)Corvin-köz1959.03.28.

Portré

„Közel van már az az idő, hogy lerázzuk a népünkre nehezedő rabláncot. Bízzatok a magyar föld legyőzhetetlenségében, a magyar ember forró hazaszeretetében!” E sorokat a forradalmi röpcédulán egy alig 18 éves fiatalember írta 1953-ban. Tumbász Ákos magára haragította a hatalmat, talán ezzel is megpecsételve további sorsát.

A hatalommal való szembenállásra alapos oka volt. Értelmiségi származása miatt eltanácsolták a gimnáziumból, érettségi és diplomaszerzés helyett kénytelen volt segédmunkásként elhelyezkedni. A lefoglalt röpcédula valóságos lavinát indított el, Tumbász Ákost államellenes szervezkedés miatt – a Grősz-per egyik mellékperében - 1953-ban 10 év szabadságvesztésre ítélték. A vád szerint a Nemzeti Ellenállási Mozgalom tagjaként terrorcselekményre készült: a Kerepesi úti híd felrobbantására, majd amerikai segítséggel a kormány megdöntésére. A váci börtönben raboskodott 1956. október 27-ig, amikor a forradalmi események hatására kiszabadult. Csatlakozott a VIII. kerületi nemzetőrséghez, ahol járőrszolgálatot látott el és segített az élelmiszer-ellátásban. Fegyveres harcban még a november 4-i szovjet intervenció után sem vett részt. A Jázmin utcai ellenálló csoport tagjaként november 9-én tette le a fegyvert. Munkát talált, ügyvédet fogadott, hogy törvényességi óvást nyújtson be az 1953-as ítélete ellen. Szerette volna folytatni a tanulmányait, ezért korrepetálásra járt egy fiatal lányhoz, akivel egymásba szerettek. Amikor kiderült, hogy Tumbászt vissza akarják küldeni a börtönbe a büntetése kitöltésére, bujkálni kezdtek. Bár letartóztathatták volna, a kádári hatalom úgy döntött, hogy egy szövevényes szervezkedési ügyben állítja majd bíróság elé az 1956-os eseményekben vállalt szerepe miatt. Besúgókkal vették körül, ám Tumbászt nem sikerült rábírni arra, hogy adatokat szolgáltasson az ENSZ ötös bizottsága számára a megtorlásról, indokot szolgáltatva ezzel egy per vádanyagának. Arra tudták rávenni csupán, hogy cikket írjon a Nemzetőr című emigráns lapba. Sorsát végül az pecsételte meg, hogy elvállata egy csomag megőrzését két napra, amelyben – tudtán kívül – a Csepel Művek telefonkönyve volt, amelyet azután a per későbbi első rendű vádlottja, Lukács László külföldre csempészett.

Tumbász időközben döntő lépésre szánta el magát és a menyasszonyával Jugoszláviába szökött, ám kiadták a Magyarországnak. Első fokon a Budapesti Katonai Bíróság Csohány László hadbíró százados vezetésével – szervezkedésben való tevékeny részvételért és bűnsegédi minőségben elkövetett hűtlenség miatt – életfogytiglanra ítélte. Miután az ügyész elfogadta az elsőfokú ítéletet, az ügyvéd pedig visszavonta az enyhítés iránti kérelmet, a Legfelsőbb Bíróság Sömjén György vezette tanácsa 1959. január 7-én jogerőre emelte azt. Szénási Géza legfőbb ügyész azonban törvényességi óvást nyújtott be. A csepeli telefonkönyv külföldre juttatásának jogi minősítését „közhivatalnoki állás felhasználásával elkövetett hűtlenségre” változtatták, így a Legfelsőbb Bíróság 1959. március 25-én Tumbász Ákos ítéletét halálbüntetésre súlyosbította. 1959. március 28-án végezték ki.

Idézetek

Részlet egy, a 18 éves Tumbász Ákos és társai által fogalmazott röpiratból, amely miatt még 1953-ban vették őrizetbe a népi demokrácia ellenes szervezkedés vádjával: „Magyar Értelmiség! Szeretett hazánk közel egy évtizedes elnyomásban sínylődik. Ne legyetek tekintettel saját érdekeitekre, egyéni jólétetekre. Felekezeti és világnézeti különbség nélkül teremtsétek meg a nemzeti egységet! Szövetkezzetek a parasztsággal és a munkásosztállyal! Közel van már az idő, hogy lerázzuk a népünkre nehezedő rabláncot. Bízzatok a magyar föld legyőzhetetlenségében, a magyar ember forró hazaszeretetében!”. 

Részlet Tumbász Ákos 1957 januárjában fogalmazott, Nyugatra menekült társaihoz írt leveléből, amely jól mutatja a forradalom bukása utáni mély csalódottságát: „A mi utunk más. Ti beszélhettek, cselekedhettek – mi hallgatunk. Hallgatjuk a házunk előtt dübörgő idegen tankokat, az elnyomó részeg röhejét és a tompa jajt, ha lecsap a gumibot. Összeharapott szájjal, ökölbeszorított kézzel hallgatunk és várunk. A sötét köd, mely satuként présel könnyből és verítékből alkotott, s bitóval van teli. De ez nem új számunkra. Nagyon is régi és nagyon is magyar.”

Forrás: Borvendég Zsuzsanna: Kémkedésbe konspirált költő – Tumbász Ákos. In A Történeti Hivatal évkönyve, 2000–2001. 

Forró Marianna, Tumbász Ákos felesége egy 1989-es rádióinterjúban így emlékezett vissza 24 évesen kivégzett férjére: „Mi '56 novemberében ismerkedtünk meg a harcok után. Ő akkor, ahogy konszolidálódott a helyzet, elkezdett dolgozni. Természetesen csak segédmunkásként helyezkedhetett el, hiszen 21 éves volt akkor, és 18 éves korában egy provokált perben tíz évre ítélték, és '56 októberében a forradalom folytán szabadult ki. (...) Megpróbálta az iskolai tanulmányait is folytatni, hiszen nagyon tehetséges, értelmes, komoly érdeklődésű valaki volt, aki a történelemet és az igazságot kedvelte mindenekelőtt. Újságíró, író szeretett volna lenni”.

Internetes forrás: http://videotorium.hu/hu/recordings/2321/a-forradalom-utani-megtorlas-nevtelen-aldozatai

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×