eur:
394.62
usd:
370.83
bux:
66436.53
2024. április 16. kedd Csongor

Van, ahol megteltek a menhelyek

Budapesten 85, országszerte 88 százalékos az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága és a hideg napokkal csak egyre nő a telítettség -- mondta az InfoRádiónak Aknai Zoltán. A Menhely Alapítvány igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy az otthonukban egyedül, szerény körülmények között élő embertársaikra is fordítsunk nagyobb figyelmet télen.

A hajlék nélküli emberek számára hozzávetőleg tizenegyezer férőhely áll rendelkezésre az országban – mondta a Menhely Alapítvány igazgatója. Aknai Zoltán hozzátette, ez a szám tartalmazza az összes szállásnyújtó intézmény férőhelyét, így azokat is, amelyek nemcsak egyéni, hanem családos embereknek nyújtanak szállást. A fővárosban 6500 olyan férőhely van, ami hajléktalan embereknek van fenntartva.

„Meg kell különböztetni az átmeneti szállókat és az éjjeli menedékhelyeket. A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata az utóbbiak kihasználtságát méri, azokat a férőhelyeket egyik napról a másikra, akár egy éjszakára is igénybe lehet venni. Ebből körülbelül 1880 áll rendelkezésre a fővárosban.”

A Menhely Alapítvány igazgatója hozzátette, a kihasználtságuk folyamatosan növekszik, a fővárosban 85, országos szinten pedig 88 százalékuk van kihasználva. Aknai Zoltán kiemelte, a megoszlás eltérő az ország különböző részein, vannak olyan megyék, ahol beteltek a férőhelyek. Az ellátóhelyek ezeken a helyeken is megpróbálják, matraccal vagy pótággyal megoldani a további jelentkező elhelyezését – fűzte hozzá.

„A Menhely Alapítvány minden olyan információt gyűjt, amely a hajléktalan emberek számára fontos lehet. A legfontosabb feladatunk az utcai bejelentések fogadása, amikor egy hajléktalan emberhez egy járókelő vagy akár a mentőszolgálat próbál segítséget hívni. Ezek olyan esetek, amikor a mentőszolgálatnak nincs dolga, tehát még nem olyan súlyos a probléma, ilyenkor a krízisautónkat vagy az utcai gondozószolgálatot küldjük ki. A legsűrűbb napunkon 114 hívás volt, a napi átlagos utcai bejelentésszám 20 és 560 közötti.”

A diszpécserszolgálat telefonszámán adományokat is fel lehet ajánlani. A Menhely Alapítvány megtalálja azt a befogadóhelyet, ahol ezt tudják hasznosítani. Aknai Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy figyeljünk a magányosan élő emberekre, nem biztos, hogy minden nap be tudnak fűteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×