eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tóth Bertalan: tavasszal megkezdi a jelöltállítást az MSZP

Tóth Bertalan: tavasszal megkezdi a jelöltállítást az MSZP

2017 végére lebonyolítaná az előválasztást az MSZP, vagyis már jövő tavasszal megkezdené a párt a jelöltállítást - mondta Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában. A szocialista párt frakcióvezetője hozzátette, összehangolt programra és a közös listára van szükségük a baloldali pártoknak a választási sikerük érdekében

Az MSZP elnöksége már jóváhagyta a párt előválasztási koncepcióját, amely egy értéknyilatkozattal indul az alkotmányos rendszer működéséről, a jogállamiság helyreállításáról, illetve annak összegzése, hogy az MSZP milyen Magyarországot képzel el – összegezte a szocialista párt frakcióvezetője. Tóth Bertalan kiemelte, az MSZP minden pártra számít az együttműködésben.

Nem értünk egyet azzal, hogy már az együttműködés elején egymás kizárásával érdemes foglalkozni. Mi minden pártnak megküldtük a javaslatcsomagot, a Liberálisoknak is.”

A politikus az előválasztási mechanizmusról szólva közölte, a cél, hogy a jelöltek a 106 választókerületben egy körülbelül kéthetes időszakban legalább 500 ajánlást gyűjtsenek. Mint mondta, nyitottak arra is, hogy civil is indulhasson egy-egy választókerületben.

Választást lehessen nyerni ma Magyarországon, a választókerületek többségét meg kell nyerni. Ez azt is jelenti, hogy a helyben legelfogadottabb jelöltet kell kiválasztani. Azoknak, akik választóként részt vesznek egy előválasztási rendszerben, a legalkalmasabb jelöltek kell hogy válasszák. Most rábízzuk a választókra, hogy eldöntsék, ki a legalkalmasabb. De nem lehet teljesen elzárni a helyben elfogadott olyan személyt, aki ambicionálja, hogy induljon, aki az értéknyilatkozattal tud azonosulni, de például nem valamelyik pártnak a tagja.”

A frakcióvezető beszélt az előválasztás lebonyolításának, és a miniszterelnök jelölt személyének kiválasztásának menetéről is. Utóbbiról azt mondta, a legjobb az lenne, ha párton kívüli lenne a miniszterelnök-jelöltje.

2017 vége felé már jó lenne, ha meglennének a jelöltek és a miniszterelnök-jelölt. Ha van nyitottság az együttműködő partnerek között egy ilyen mechanizmus beindítására, akkor ezt már legkésőbb tavasszal el kell kezdeni és le kell bonyolítani jövő év őszéig, mert akkor már élesben megy a történet, elindul a kampány.”

Tóth Bertalan kiemelte, a baloldali pártok versengése nem hozott eredményt, vannak viszont olyan együttműködési formák, amelyből kihozható a maximum.

Összehangolt program és a közös lista

 A kormányváltás érdekében a baloldali ellenzéki pártoknak össze kell hangolni a programjaikat és közös listát kell állítaniuk - mondta a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakcióvezetője.

 „Azért ehhez szükség van egy miniszterelnök-jelöltre, aki azonosul egy ilyen javaslatcsomaggal. A pártnak fontos, hogy bemutassa, hogy miben gondolkodik, az együttműködésnek pedig az a fontos, hogy azt mutassa meg, hogy együtt milyen más Magyarországot szeretnének. A legtöbb szavazatot úgy lehet megszerezni, hogy a 106 körzetben állított jelöltek egy közös listán szerepelnek.”

 A szocialista politikus arról is beszélt, hogy melyek lesznek az MSZP legfőbb témái a 2018-as választásokig.

 „Fizetés- és nyugdíjemelés, energiaár- és áfacsökkentés – ez a négy téma, amivel az elmúlt és a következő hetekben is foglalkozunk.”

 Tóth Bertalan kiemelte, hogy Donald Trump amerikai választási győzelmének az az üzenete az európai politikusok számára, hogy a szavazókat érthető üzenetekkel lehet meggyőzni.

 „Az, hogy közérthetően kell fogalmazni, nem érdemes körmönfont és nagyon bonyolult dolgokat közölni a választókkal – ez üzenet. Az biztos, hogy az európai politikai elitnek és ez vonatkozhat a magyar baloldalra is, el kell felejtenie azt, hogy akadémiai szinten akarja megfogalmazni a problémákat. Itt az emberek válaszokat várnak, olyanokat, amelyeket megértenek, és amelyekkel azonosulni tudnak. Ez bizony üzenet a magyar baloldalnak, ezen nekünk dolgozni kell.”

 Az MSZP parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a következő évek egyik meghatározó politikai témája a menekülthelyzet lehet.

Javaslatot tettünk egyrészt a magyarországi helyzet javítására; elkezdődött egy létszámbővítés, mi azt mondjuk, hogy ezt nagyobb mértékben kell megtenni. Ki kell képezni a határvédelmi szerveket, nem az irodistáknak kell a határon szolgálni. És javaslatot tettünk közös európai megoldásokra; jöjjön létre egy közös európai haderő, egy határvédelmi szerv, egységes menekültügyi eljárás.”

Tóth Bertalan hozzátette: a javaslataik elutasítása után az honvédelmi és rendészeti biztosság 100 milliárd forintos logisztikai fejlesztést szavazott meg a határvédelemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×