eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mendrey László: "nemcsak túltolták, hanem el is"

Sürgős és alapvető változásokra van szükség a közoktatásban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Mendrey László az InfoRádiónak azt mondta, a kedden nyilvánosságra került PISA-felmérés brutális nyíltsággal bizonyította be a magyar közoktatás alkalmatlanságát.

Ezt a PISA-felmérést együtt kell kezelni a szintén napokban közzétett TIMSS-felméréssel, amelyből az derült ki, hogy a magyar diákok a lexikális tananyag elsajátításában igen jó eredményeket produkálnak. Ehhez képest hideg zuhany a PISA-mérés, amely ennek az ismeretanyagnak a tudássá nem válásáról és arról ad számot, hogy a kompetenciákat mennyire nem tudják használni a gyerekek.

„El kell gondolkozni a személyes felelősségről. Mindenkinek. Nemcsak a közoktatásban résztvevő pedagógusoknak, szülőknek, hanem a közoktatás irányítóinak is el kell ismerniük, hogy

nemcsak túltolták, hanem el is, azaz rossz irányba.

Az lenne a helyes, ha ezek az urak, hölgyek maguktól állnának föl és távoznának az oktatásirányítás közeléből.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke kijelentette, át kell gondolni az oktatás szerkezetének „eszement” centralizálását, valamint a pedagógusok és a diákok terhelésének szintén értelmetlen növelését.

Mendrey László példakánt említette a mindennapos testnevelés mai napig meg nem lévő feltételeinek biztosítását.

„És az, hogy a hit- és erkölcstannak nincs helye az órarendszerinti oktatásban, 3-6 órával növeli meg a gyerekek munkaterhelését. El kell gondolkodni, hogy érdemes-e fenntartani a központosított tankönyvpiac rendszerét, kötelező elgondolkodni azon, hogy a NAT-ot ki, mikor és hogyan állítja össze” – hangsúlyozta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Mendrey László azzal folytatta: „megkerülhetetlen egy új közoktatási törvény elfogadása és égető szükség van egy önálló oktatási minisztériumra. És ezek csak a minimumok.”

A szakszervezet elnöke emlékeztetett, a problémák nem új keletűek. Azt senki nem vitatja, hogy 2008-ig volt egy felívelés a diákok teljesítményében, ami egy hellyel-közzel konszenzuson alapuló, a 80-as évektől egészen 2010-ig tartó oktatáspolitikának volt az eredménye.

„Ezt rúgta fel 2010-ben a most hatalmon lévő koalíció. Plasztikusan fogalmazva, ha a házon beázik a tető, az probléma, de azért nem kell lerombolni a házat és egy mellette felhúzott viskóról azt hazudni, hogy az a windsori kastély. Az, hogy a király meztelen, mindig kiderül. 2012-ben a PISA-mérés jelezte, hogy valami baj van, de akkor lehetett visszamutogatni, most azonban ez az eredmény ennek a rendszernek a következménye."

Mendrey László úgy fogalmazott, egy nemzedék már elveszett. Hozzátette, nagyon nagy bajban vannak ezek a gyerekek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×