eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Áttörés a leukémia kezelésében - lapszemle

A Magyar Idők arról ír, hogy a Parlamentbe készülne Sándor Mária mozgalma. A fekete ruhás nővér Kész Zoltánt tekintik példának. A Magyar Nemzet cikke szerint egy kísérleti gyógyszer kiemelkedő hatékonyságúnak bizonyult azon akut limfoblasztos leukémiában szenvedők körében is, akik már legalább egyszer visszaestek vagy más gyógyszer nem hatott betegségükre. A Napi.hu arról ír, hogy még mindig áll a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja.

A Magyar Idők arról ír, hogy a Parlamentbe készülne Sándor Mária mozgalma. A fekete ruhás nővér Kész Zoltánt tekinti példának. Ő az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a liberálisok, valamint helyi civil szervezetek támogatásával szerzett mandátumot a 2014 végén tartott veszprémi időközi választáson. Sándor Mária kijelentette: kormányváltást szeretne, ezt az ellenzéki pártok összefogásával tudja elképzelni a Jobbik nélkül.

A Magyar Nemzet cikke szerint egy kísérleti gyógyszer kiemelkedő hatékonyságúnak bizonyult azon akut limfoblasztos leukémiában szenvedők körében is, akik már legalább egyszer visszaestek vagy más gyógyszer nem hatott betegségükre. Összesen 41 beteg (a kísérletben részt vevők 82 százaléka) betegsége tűnt el, miután egy módosított immunsejteket tartalmazó hatóanyaggal kezelték őket. A kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyhez vezető út közepén járó gyógyszerjelölt terméket ötven olyan betegen próbálták ki, akiknek agresszív leukémiája nem reagált más, már a klinikai gyakorlatban alkalmazott szerekre, vagy a kezdeti visszahúzódás után újra előtört náluk a betegség.

Januárban indul az éles próbaüzem a húszmilliárd forintos beruházással létrehozott mohácsi vágóhídon - közölte a Világgazdasággal Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. A gazdasági napilap keddi számában megjelent nyilatkozat szerint jelenleg az úgynevezett száraztesztek zajlanak, januártól viszont már sertéseket is vágnak. A teljes létesítmény, vagyis a vágóhíd, a csontozó-, csomagoló- és az egyéb részlegek próbaüzeme egészen 2017 márciusáig tart, emellett fokozatosan fut majd fel a termelt mennyiség. A teljes kapacitást a 2017-es év utolsó negyedévében fogja elérni a társaság, így jövőre a várható éves vágásszám 600-700 ezer körül alakul - tette hozzá Nagy Endre.

A Napi.hu arról ír, hogy még mindig áll a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja. Eredetileg 2016. május végéig kellett volna elbontani, de az expó külön engedélyével az új határidő 2017. május 1. A pavilon bontását és karcagi újraépítését menedzselő állami cég felügyelőbizottságának elnöke Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy regionális célra épített motorvonatokat vezényel a MÁV-Start távolsági forgalomba a következő menetrendi évben. Az utasok örülhetnek, hiszen csendes, kényelmes, gyors járműveken utazhatnak, ugyanakkor a FLIRT-öket nem többórás utakra tervezték. A vasúttársaság saját járműgyártási programja lassan indul be.

Egyedüli ajánlattevőként az Allianz Hungária Zrt. nyerte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által fenntartott 96 kórház, hatféle biztosítására kiírt nyílt közbeszerzést - számol be a Napi.hu. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent eredmény szerint a becsült ellenérték 2 milliárd 322 millió forint volt, az Allianz 2 milliárd 481 millióért vállalta a biztosításokat. A szerződést november 30-án kötötték meg.

Miközben számon tartani is nehéz, hogy összesen hány vizsgálat és nyomozás zajlik az Országos Roma Önkormányzatnál, a Magyar Nemzet újabb rendőrségi eljárásról szerzett tudomást. Ezúttal a roma szervezet luxusautó-beszerzése miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A rendőrség hivatali visszaélés gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben vizsgálódik. Ugyanakkor értesüléseink szerint a Balogh János elnök használatára beszerzett Audi A4 típusú gépjármű a nyomozás tárgya. A BRFK tájékoztatása alapján akár már karácsony előtt lezárhatják a nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×