eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét kaphatnak majd különleges rendszámot a konzuli képviselők

Problémamentes az együttműködés a Magyarországra akkreditált konzuli misszióvezetőkkel – hangzott el a számukra tartott tanácskozáson. Semjén Zsolt közölte: az illetékes tárcák dolgoznak a konzuli munkát segítő mentességek és kiváltságok harmonizálásán, így a konzuli képviselők számára adandó különleges rendszám ismételt bevezetésén is.

Nagykövetek és tiszteletbeli konzulok segítségével Magyarország a világ 166 államával tart fenn diplomáciai kapcsolatot, kizárólagosan tiszteletbeli konzulok munkájának köszönhetően pedig - a küldő és a fogadó országokkal együtt - 52 országgal van együttműködésünk – mondta a fórumon a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt hangsúlyozta, egyre nagyobb erőforrást jelent a tiszteletbeli konzuli intézménye.

„A nemzetközi jog szerint a küldőállamok tiszteletbeli konzuljaitól a magyar kormány csak kérhet. De az eddigi tapasztalatok alapján ezeket a kéréseket a jelenlevő misszióvezetők mindig pozitívan fogadják. Az együttműködés problémamentes, harmonikus, és a kormány szándékai szerint egyre szélesebb területet ölel fel” - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt közölte: az illetékes tárcák dolgoznak a konzuli munkát segítő mentességek és kiváltságok harmonizálásán, így a konzuli képviselők számára adandó különleges rendszám ismételt bevezetésén is.

Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a magyar növekedés és stabilitás fontosságát hangsúlyozta, megemlítve, hogy exportvezérelt gazdaságunk kiemelten érdekelt a tőkemozgásoknak a fenntartásában.

„A legnagyobb problémánk a gazdasági növekedés fenntarthatóságának kérdése. Ezért amikor ma a külgazdasági politika a nemzetközi, globális tőkemozgásokról beszél, mindig hangsúlyozza a kis- és középvállalkozások szerepét ebben a fenntarthatóságban. Ezeknek a kis- és középvállalkozásoknak a támogatása az Önök részéről kulcsfontosságú a számunkra” - mondta a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a nagykövetek és tiszteletbeli konzulok számára megrendezett tanácskozáson.

Mikola István úgy fogalmazott: a világ jelenleg egy olyan izgatott, turbulens helyzetben van, amely elkerülhetetlenné teszi, hogy a káoszt definiáljuk, és új politikai menedzsment technológiákat dolgozzunk ki.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt ismertette, hogy ma a Kárpát-medencében és a diaszpórában 15 millióan vallják magukat magyarnak, csak Észak-Amerikában másfél millióan nyilatkoztak úgy, hogy magyar gyökereik vannak. A helyettes államtitkár kiemelte két, nemzetpolitikai célokat szolgáló jogszabályi változást is.

„Az első és legfontosabb döntés az alkotmányunknak, az új alaptörvénynek az elfogadása, amelyben kimondjuk, hogy Magyarország nemcsak felelősséget érez a határon túli magyarságért, hanem felelősséget is visel. A másik ilyen fontos jogszabályi módosítás az állampolgárságról szóló törvény módosítása. Ennek eredményeképpen 850 ezer kérelemről beszélhetünk, és körülbelül 810 ezer a honosítottak száma. A célunk az, hogy 2018-ban egymillió új állampolgárral rendelkezzünk” - közölte a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter elmondta, 2012-től jelentősen növekedtek, illetve növekednek a nemzetpolitikára fordított források is: 5 éve 17, 7 milliárd forintot, 2017-ben pedig a tervek szerint 27,6 milliárd forintot fordítanak majd nemzetpolitikai célokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×