eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66119.15
2024. április 24. szerda György

Januártól átalakul a befektetés-ösztönzési rendszer - a nap hírei

Az országos tisztifőorvos szerint csökkent a kórházi fertőzések száma. Engedélyhez kötné a beutazást az Európai Unióban az Európai Bizottság.

Átalakul a befektetés-ösztönzési rendszer január elsejétől – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a SIIX Corporation beruházását bejelentő tájékoztatón azt mondta: a jövő évtől már nemcsak a munkahelyek létrehozása alapján lehet költségvetési támogatást kapni a beruházásokra, hanem a technológiai színvonalat és a hozzáadott értéket is figyelembe veszik. A képzési támogatások rendszerét úgy alakítják át, hogy elérhető legyen a részmunkaidőben dolgozók számára is, emellett egyszerűsítik az adminisztrációt.

Továbbra is kiemelt jelentőségűnek tartja a termeléshez kötött közvetlen agrártámogatások fenntartását a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor az uniós mezőgazdasági és halászati tanács brüsszeli ülése után az InfoRádióban azt mondta: az agrártámogatás az unió legnagyobb pénzügyi kerete, mintegy 38 százaléka az uniós költségvetésnek. Emlékeztetett rá, hogy többletfeladatok hárulnának a mezőgazdaságra, miközben ezekért nem járna az eddigieknél több forrás.

Összességében csökkent a kórházi fertőzések száma az elmúlt években, Magyarország az európai összehasonlításban is jól áll - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén azt mondta: 2012 óta háromféle kórházi fertőzést kell vizsgálni, ezek közül csak egyben - az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók által okozott fertőzésekben - romlott a helyzet. A másik két fertőzéstípusban 15 százalékos a javulás tapasztalható. A tisztifőorvos a túlzott antibiotikum-használat veszélyére figyelmeztetett. Megemlítette a kórházi kézhigiénés rendszer fejlesztését is, amellyel kapcsolatban 6 módszertani levél született az idén.

A pedagógusképzés korszerűsítését nevezte az egyik legfontosabb kérdésnek az oktatásért felelős államtitkár a középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumán. A Debreceni Egyetemen tartott rendezvényen Palkovics László kiemelte a pedagógus-továbbképzés, illetve az oktatás módszertanának átalakítását. Hozzátette: Magyarországon nem a magáncégek tudják a legjobb képzést biztosítani, így 2018-tól a pedagógus-továbbképzés az egyetemekhez kerül.

Legkésőbb jövő év elejére új stratégiát dolgoz ki a Magyar Posta - mondta a cég elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak. Illés Zoltán ezt azzal indokolta, hogy a mostani üzleti terv felülvizsgálata időszerű volt. A cégvezető hozzátette: az új menedzsment megvizsgálja a partneri együttműködéseket, például a takarékszövetkezetekkel, drogériákkal és azok eredményeit is. Ezek alapján dönt majd az új együttműködésekről.

Lezárult a Magyar Suzuki Zrt. 3 éves gyármodernizációs programja - jelentette be a társaság vezérigazgatója. Josinobu Abe első alkalommal tartott sajtótájékoztatót az esztergomi gyár vezérigazgatójaként. A posztot augusztus óta tölti be, miután elődje új megbízást kapott. Az esztergomi üzemben mintegy 2,9 milliárd forint értékű saját beruházás valósult meg, a gyár kapacitása ezúttal nem bővült. A fejlesztéssel az idén 210 ezer autót gyárt a Magyar Suzuki, ami rekord a cég történetében.

Nem mond le posztjáról a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Gyárfás Tamás azután beszélt erről, hogy Hosszú Katinka kedden nyílt levelében lemondásra szólította fel. A háromszoros olimpiai bajnok úszó közleményében a szövetséget is bírálta. Gyárfás Tamás azt mondta: nagyra értékeli Hosszú Katinka eredményeit, kéréseit pedig tiszteletben tartja és teljesíti, ezért is érte váratlanul az úszónő közleménye. Hosszú Katinka levelében azt írta: továbbra sem rendeződött viszonya a szövetséggel és elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a felkészülés feltételei továbbra sem adottak, eközben a szövetség a saját sikerének tartja a magyar úszók eredményeit.

A Lánchíd látható a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti logójában. Az ünnepélyes bemutatón részt vett Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség szlovén elnöke, aki beszédében hangsúlyozta: az új rendszerrel sikerül összekapcsolni a rendezésben részt vevő 12 várost és kultúráját. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke arról beszélt milyen nagy lökést ad egy világverseny megrendezése minden városnak. Tarlós István főpolgármester a 2024-es olimpiai pályázat miatt is fontosnak nevezte a sikeres Eb-rendezést. Úgy vélte: ez újabb lehetőség a bemutatkozásra Európa egyik legszebb városának. A 2020-as kontinensviadalon Budapest mellett Amszterdam, Baku, Bilbao, Brüsszel, Bukarest, Dublin, Glasgow, Koppenhága, London, München, Róma és Szentpétervár lesz házigazda.

Utasregisztrációs rendszer felállítására tett javaslatot az Európai Bizottság. Ennek értelmében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére. Az Egyesült Államok által 2009-ben bevezetett elektronikus utasregisztrációs rendszerhez hasonlóan a benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne, a brüsszeli testület által bemutatott tervezet szerint ez 5 euróba kerülne 18 éves kor felett, alatta pedig ingyenes lenne. A beutazási engedély 5 évig lenne érvényes.

Bob Dylan nem megy el a Nobel-díj átadóra. Az irodalmi kategória idei kitüntetettje erről levélben értesítette a Svéd Akadémiát. A 75 éves amerikai előadó azt írta: szerette volna személyesen átvenni a Nobel-díjat, de más kötelezettségei ezt nem teszik lehetővé. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy rendkívül megtisztelőnek tartja a kitüntetést. A Svéd Akadémia közölte, hogy tiszteletben tartja Bob Dylan döntését. A döntőbizottság szerint az énekes azzal érdemelte ki az elismerést, hogy új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. A Nobel-díjakat hagyományosan december 10-én, az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×