eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A legjobb magyar középiskolák titkai

A legjobb magyar középiskolák titkai

A Toldy Ferenc Gimnázium a HVG 2017-es középiskolai rangsorán harmadik lett. Porogi András, az iskola igazgatója az InfoRádió Katedra című magazinjában elmondta, a legjobb tizenötben lenni nagy eredmény, de az, hogy harmadikok vagy kilencedikek lesznek, apróságokon és véletleneken is múlhat.

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium és a Toldy Ferenc Gimnázium vezeti a HVG 2017-es középiskolai rangsorát. A vidéki középiskolák közül a veszprémi Lovasi László Gimnázium és a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium került be a top tízbe.

A rangsor készítői idén is a matematikai és a szövegértési kompetenciamérést, a magyar, a matematika, a történelem és a nyelvi érettségi eredményeit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe.

A lista harmadik helyén szereplő Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, nagy örömet jelent ez az eredmény az iskola tanárainak és diákjainak is, hiszen azt mutatja, a hétköznapi erőfeszítések sikeresek. Porogi András hozzátette, ugyanakkor van mögötte némi félelem is.

„Az, hogy egy évben egy iskola kilencedik vagy harmadik, apróságokon, véletleneken is múlhat. Ha egyszer harmadik, a következő évben csak kilencedik, azt mondják, romlott az iskola. Pedig nem, ahogy az sem valószínű, hogy tavalyhoz képest javult a Toldy. A legjobb tizenötben lenni önmagában nagy eredmény.”

Az igazgató hangsúlyozta, az egyik legfontosabb, hogy a tanulók többsége szeret a Toldyba járni, ezt erősítették meg a korábbi felméréseik is.

„Ha nem félve, szorongva, utálkozva jönnek be reggelente, hanem várakozással teli; hogy találkoznak az osztálytársaikkal, barátaikkal és sok izgalmas és élményteli dologban lesz részük. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy-egy dolgozat előtt ne lenne bennük szorongás is.”

Porogi András elmondta, ahhoz, hogy egy tanuló jól érezze magát, fontos, hogy a környezetében, a közösségével jó legyen a kapcsolata, hogy jó közösség legyen az osztály.

„Számos olyan programunk van, ami a tanórákon kívül is segíti a közösségteremtést. Ilyen például most a színjátszó fesztivál, ahova hat osztály is saját darabbal készül. Ebben az osztályok minden tagja részt vesz, a színjátszókon kívül van, aki a hangosításért felel, díszletet vagy jelmez készít, kinek mihez van kedve, és az egészből egy nagy közösségi produkció alakul ki.”

Porogi András jelezte, egy iskola munkájában vannak mérhető és nem mérhető dolgok, ez utóbbiak legalább olyan fontosak. Leszögezte, nem gondolják azt, hogy az ország harmadik iskolája lennének, hiszen ez, néhány, bár nem jelentéktelen adatból született rangsor, lehet másokat is készíteni.

„Remélem, ahogy rangot jelent Toldys diáknak lenni, ez elmondható a pedagógusokról is. A sikerek egyik kulcsa, hogy ez egy viszonylag állandó testület, sokan évtizedek óta tanítanak itt és nem nagyon mennek el máshova tanítani, persze a piac néha kínál olyan lehetőséget, hogy egy-egy kollégánk elhagyja a pályát” - fogalmazott Porogi András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×