eur:
390.66
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Eldőlt a múzeumkerti fák sorsa

Az objektív felmérés eredményeként 227 fából 38-at kell kivágni a Múzeumkertben -- mondta az InfoRádiónak Alföldy Gábor tájépítész, a Múzeumkert rekonstrukciójának vezetője.

Egy 2008-as vizsgálat még 40 százalékban jelölte meg a kivágandó fák arányát, most azonban kiderült, hogy jelentősen kevesebb fa cserélendő.

Alföldy Gábor tájépítész, programkoordinátor elmondta: a kertrekonstrukciós projekt október elején indult. A cél a kert értékeinek számbavétele volt egy komplex vizsgálat keretében, javaslatokkal a fák ápolására, megmentésük lehetőségeire - közölte.

Összesen 227 fát, 34 facsemetét és magoncot, 75 jelentősebb cserjét és 50 cserjefoltot mértek fel, 152 fán műszeres vizsgálatot is végeztek.

A felmérés eredménye szerint a faállomány jelentősen elöregedett: 167 egyed ápolásra szorul, 38-at pedig ki kell vágni, de számos facsemetét is ültetnek majd.

Kivágásra elsősorban olyan fákat javasoltak, amelyek statikai problémák miatt veszélyt jelentenek. Néhány kivágandó fa már élettartama vége felé jár, így facsemetékkel való pótlásuk nagyobb biológiai aktivitást eredményez, illetve akadnak olyan példányok is, amelyek más, értékesebb, nagyobb lombkoronájú fák növekedését, fennmaradását veszélyeztetik.

Alföldy Gábor hozzátette: a Főkert Zrt. vállalta, hogy a faápolási munkákat még a téli időszakban elvégzi.

A felmérés eredménye rövidesen a múzeum holnapján is elérhető lesz.

Jelenleg is folyik a Múzeumkert történeti kutatása, ennek felhasználásával a tájépítészeti tervek jövő év elejére készülnek el; a kormányhatározat szerint a kertrekonstrukció határideje 2017 vége - számolt be Alföldy Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×