INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

kórház

fertőzés

országos tisztifőorvos

országgyűlés

Csökkent a kórházakban a fertőzések száma

Infostart / InfoRádió

Összességében csökkent a kórházakban a fertőzések száma az elmúlt években, az intézmények biztonságosak, a javuló adatokat tekintve Magyarország az európai összehasonlításban is jól áll - mondta az országos tisztifőorvos az Országgyűlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén.

Szentes Tamás a testület előtt ismertette a különböző kórházi fertőzési adatokat. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben vezették be a tájékoztatási kötelezettséget; eszerint az egyes kórházak adatait előbb megyei, majd országos szinten összesítik.

A tiszti főorvos javulónak mondta a magyarországi helyzetet. Közölte, háromféle kórházi fertőzést vizsgálnak, ezek közül egyben romlott a helyzet: az úgynevezett multirezisztens, tehát az antibiotikumoknak vagy más gyógyszereknek ellenálló kórokozók által okozott fertőzések száma növekedett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a növekedés világtendencia, és hogy Magyarországon lassabb a növekedés.

Ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy a jövőben a legnagyobb kihívást és veszélyt éppen az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok okozzák. Szavai szerint ebben segíthet a helyes antibiotikum-használat, amelyet igyekeznek meghonosítani a magyarországi egészségügyi ellátásban. Azt mondta, problémát jelent, hogy sokszor nem célzott antibiotikumot, hanem szélesebb spektrumút használnak.

Közölte, a másik két fertőzéstípusban a véráramfertőzéseknél (szepszis) és a clostridium difficile-ben (ami az antibiotikum-használattal összefüggő hasmenések leggyakoribb kórokozója) jelentős javulást tudtak elérni, utóbbiban 15 százalékot meghaladó a csökkenés.

Arról is beszélt, hogy a kórházi kézhigiénés rendszer fejlesztésére komoly erőfeszítéseket tesznek, ezek között említette, hogy csak idén hat módszertani levelet adtak ki.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, a kórházi fertőzésekkel könnyű az embereket riogatni, vagy azt politikai célokra felhasználni, de szeretné, ha inkább a veszélyekre való "reagálásra" kerülne a hangsúly.

Az államtitkár is a túlzott antibiotikum-használat veszélyére figyelmeztetett, utalva arra, hogy minél több antibiotikumot használnak, annál több rezisztens, ellenálló törzs alakul ki.

Képviselői kérdésekre válaszolva egyebek mellett azt mondta, a fertőzési adatok intézményi szintű bontására egyelőre nem érett meg a helyzet, de egyetértett abban, hogy erre később át kell majd térni. Az államtitkár azt hangoztatta, Magyarország európai viszonylatban is büszke lehet a kórházi fertőzéseket megfigyelő, tájékoztató rendszerére.

Kapcsolódó hang

161116 BEL1 1245 kórházi fertőzések SI TUD
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018